Zile de foc pentru furnizorii de gaze. De astazi incep controalele. Ministrul Energiei promite amenzi usturatoare
facturicontroale anregaze
Incepand de astazi, furnizorii de gaze din Romania vor fi verificati de autoritatile in domeniu. Controalele vin pe fondul unui val de plangeri din partea consumatorilor. Multi dintre acestia sustin ca furnizorii au incalcat termenii contractuali si au majorat preturile fixe. Unii oameni s-ar fi trezit cu facturi chiar si de zeci de ori mai mari.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat luni seara ca, incepand de astazi, furnizorii de gaze din Romania vor fi verificati.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vor desfasura aceste controale, a precizat ministrul Energiei.
"De maine incepe controlul ANRE si ANPC la toti furnizorii de gaze. (…) Daca tu modifici pretul si ai anuntat ca e pret fix pe un an, intri sub incidenta a doua legi. Una e legea protectiei consumatorului la oferta inselatoare, care nu are amenda asa de mare. A doua e amenda intre 5 si 10% pe cifra de afaceri pe Legea energiei, tot oferta inselatoare", a declarat Virgil Popescu, la
Digi24.
"Daca au semnat un contract in care au clauza de marire si nu au mers pe oferta cu pret fix, din pacate, acolo nu ii mai poate ajuta nimeni", a mai spus oficialul.
Potrivit ministrului, consumatorii au dreptul de a-si schimba furnizorul, daca sunt nemultumiti de serviciile celui pe care l-au ales pana acum. "Daca gasesc o oferta de pret fix poate mai mare un pic, dar pe o perioada de un an si le convine acel pret, pot sa-l accepte. Daca nu, pot gasi o alta oferta cu pretul cel mai mic. Te poti schimba de 10, de 20 de ori pe an de la un furnizor la altul", a explicat Virgil Popescu.
Ce trebuie sa faceti atunci cand primiti notificari de majorare a preturilor fixe din contracte
La randul lor, reprezentantii
ANRE informeaza consumatorii cu privire la pasii pe care trebuie sa ii faca, atunci cand primesc notificari de majorare a preturilor fixe din contracte, din partea furnizorilor.
"In cazul in care contractul are clauza in sensul careia sa poata modifica pretul, inseamna ca oferta nu a fost corelata cu contractul si, din punctul meu de vedere, nu este o abordare corecta din partea furnizorilor, sa nu spun cuvinte mai grave cu a fi oferta inselatoare. Un pret fix este pret fix pe intreaga perioada a contractului", explica Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE.
Conform oficialului ANRE, Toti consumatorii de energie si gaze care primesc astfel de notificari din partea furnizorilor sa depuna sesizari catre ANRE. Astfel, autoritatile vor lua atitudine si vor verifica furnizorii.