Zi decisiva pentru bugetul UE: Astazi trebuie sa se ajunga la un acord
buget ueuniunea europeanabugetul uniunii europene
Pana luni la miezul noptii (23.00 GMT), statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European trebuie sa ajunga la un consens in ceea ce priveste bugetul UE pentru anul 2020.
Negocierile purtate pana acum intre reprezentantii statelor membre si parlamentarii europeni au fost sortite esecului. Cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste alcatuirea bugetului Uniunii Europene pentru anul viitor. De vina pentru aceasta lipsa de consens ar fi faptul ca fiecare dintre cele doua parti implicate in proces isi doresc o limita de buget diferita.
Spre exemplu, statele membre au convenit intre ele in cadrul Consiliului UE asupra unui buget de 153,1 de miliarde de euro pentru anul viitor, in timp ce parlamentarii europeni vor un buget mai ambitios, cu cheltuieli de 159,1 miliarde de euro. Ultimele negocieri s-au purtat vineri seara spre sambata, insa si acestea au fost sortite esecului. Cele doua parti nu au reusit sa se inteleaga asupra bugetului pentru anul viitor, iar discutiile vor fi reluate cat de curand.
Din acest motiv, bugetul Uniunii Europene pentru 2020 este in acest moment incert, iar cele doua parti trebuie sa se grabeasca sa ajunga la un acord, deoarece termenul limita pana cand trebuie gasit numitorul comun este luni la miezul noptii (23.00 GMT).
Cel mai probabil, atat statele membre, cat si Parlamentul European vor apela la cate un compromis si isi vor flexibiliza mai mult sau mai putin propria varianta, astfel incat, in cele din urma, bugetul sa aiba o consistenta acceptata de toata lumea si care sa satisfaca in special proiectele si necesitatile ambelor parti.
Bettina Hagedorn, secretar de stat in Ministerul german al Finantelor, a declarat ca e optimista ca nu se va ajunge la intocmirea unei noi propuneri, afirmand ca cele doua parti "nu mai sunt foarte departe" in pozitiile lor. Hagedorn a precizat, totusi, ca exista o intelegere de a spori alocarile pentru combaterea schimbarii climatice, cercetare si dezvoltare si abordarea provocarilor legate de migratie, iar aspectele ramase neclarificate se vor lamuri.
Citeste si:
Crestere de 9,3% a pietei auto din Romania dupa primele 10 luni din 2019