Zece orase genereaza 80% din taxele si impozitele platite cu cardul in Romania
bancioraseratetaxedobandacard
Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania a crescut cu 34 la suta in 2012, fata de anul precedent, la peste 98 de milioane de lei, conform datelor raportate de bancile membre ale Visa Europe.
Romanii au folosit cardurile mai des, anul trecut, pentru a-si achita obligatiile fiscale si au realizat peste 285.000 de plati electronice, in crestere cu 32 la suta comparativ cu 2011, se arata intr-un comunicat Visa, potrivit Agerpres.
Astfel, valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a ramas constanta anul trecut, la 344 de lei. Primele zece orase in functie de volumul taxelor si impozitelor platite cu cardul, care produc 80% din incasarile totale, sunt Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures.
Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe in 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale este o optiune atractiva pentru mai mult de doua treimi dintre romani, dar doar in conditiile in care acestia nu trebuie sa plateasca un comision.
In prezent, nicio primarie la nivel national nu aplica comision pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale.
Plata impozitelor cu cardul aduce multe avantaje atat pentru contribuabili, cat si pentru municipalitati si economie in general. Prin utilizarea sistemului de plati cu cardul, administratiile locale beneficiaza de un control mai mare asupra cheltuielilor, isi pot reduce costurile pentru organizarea colectarii taxelor si impozitelor locale si astfel pot atrage un volum mai mare de taxe colectate la bugetul local.
Printre beneficiile platii cu cardul oferite contribuabililor se numara comision zero la efectuarea tranzactiilor, economisirea de timp prin evitarea drumului la bancomat, precum si valorificarea diverselor oferte puse la dispozitie de catre banci exclusiv pe carduri, cum ar fi cash-return sau rate fara dobanda.
In ceea ce priveste platile online, principalele avantaje vizeaza in special confortul contribuabililor: tranzactiile se pot efectua de oriunde, 24 de ore din 24, inclusiv sambata si duminica, in conditii de securitate recunoscute pe plan international.
In plus, plata taxelor si impozitelor cu cardul are un rol important in diminuarea pierderilor la bugetul de stat si combaterea economiei subterane.
Studiile Visa Europe au aratat ca dezvoltarea platilor electronice cu 10% determina o scadere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% (29,6%) din PIB-ul Romaniei in 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeana.