Washington Post, despre PANDEMIA DE CORUPTIE: Romania, printre tarile in care coruptia a inflorit in vremea pandemiei
coruptiethe washington postpandemieepidemiecoronaviruslicitatiimateriale de protectiemasti de protectiepreturiscumpiri
Jurnalistii prestigioasei publicatii The Washington Post au publicat un articol in care vorbesc despre coruptia cu articole medicale, in vremea pandemiei. Jurnalistii atrag atentia asupra faptului ca se face specula cu materiale de protectie si se incheie contracte dubioase. Romania este printre tarile care au trezit suspiciuni jurnalistilor americani.
Jurnalistii americani atrag atentia asupra faptului ca, in plina pandemie, preturile la echipamentele medicale a crescut semnificativ. Desi preturile sunt raportate la cerere, care aum este mare si, automat, ridica si costul, jurnalistilor li se pare suspecta totusi o crestere atat de mare, care nu e regasita doar in tari precum Romania, Columbia sau Argentina, ci in intreaga lume.
"In Romania, unde procesele normale de licitatie au fost suspendate pentru a accelera achizitiile publice, criticii atrag atentia la ce se intampla in spatele acestor tranzactii.
Romwine & Coffee SRL, o companie mica situata la 50 de km sud de Bucuresti, vinde tutun si bauturi alcoolice. Dar a reusit sa obtina doua contracte cu statul, in valoare de 12,6 milioane de dolari, pentru a produce masti sanitare, dar la un pret de doua ori mai mare decat cel de pe piata.
Tranzactia a avut loc dupa ce Sanimed International a incheiat un acord de parteneriat cu vanzatorul de tutun si bauturi alcoolice, a declarat proprietarul Sanimed, Catalin Hideg. El a insistat ca acordul nu este 'neobisnuit'", scrie Washington Post.
Jurnalistii atrag atentia asupra lipsei de transparenta cu care actioneaza Guvernele lumii, in procedura de achizitie a acestor echipamente atat de necesare in plina pandemie.
"Atat tarile mari, cat si cele mici au cheltuit trilioane de dolari pentru a combate pandemia de coronavirus si efectele brutale pe care aceasta le are asupra economiei - ceea ce analistii numesc cel mai mare raspuns financiar la o singura criza globala.
Pe masura ce guvernele se grabesc sa faca rost de toate resursele necesare - de la ajutor alimentar pana la masti sanitare - acestea acorda prioritate vitezei, si nu transparentei, renuntand la licitatii competitive, astfel incat sa tina pasul cu pandemia.
Majoritatea nu au de ales oricum. Avand in vedere viteza cu care se propaga aceasta criza - inca in desfasurare - fie cumperi produse rapid, fie pui in pericol milioane de oameni. Insa exista si ingrijorari: ce procent din banii de achizitii umple buzunarele birocratilor corupti, ale contractorilor apropiati de acestia sau ale sindicatelor corupte?", se arata in
articolul Washington Post, citat de
Ziare.com