Voucherele de vacanta NU vor mai fi folosite DOAR pentru concedii: ce mai poti plati cu ele, s-a dat legea
vouchere de vacantatabere scolarevouchere vacanta 2022
Se extinde aria de servicii care pot fi achitate cu voucherele de vacanta, conform unui proiect pentru modificarea Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Actul normativ a trecut de Camera Deputatilor cu 238 de voturi "pentru" si un singur vot "impotriva". Conform noilor prevederi, voucherele vor putea fi folosite si pentru achitarea taberelor scolare, de catre parintii care beneficiaza de astfel de tichete din parte angajatorului privat sau al statului, in cazul in care vorbim despre bugetari.
Noua lege stipuleaza ca voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului.
Actul normativ urmeaza sa fie promulgat de seful statului si sa se publice in Monitorul Oficial, dupa care va incepe sa produca efecte juridice!
Autoritatile amintesc firmelor private ca, daca acorda vouchere de vacanta, au parte de beneficii fiscale de la stat
Tichetele de vacanta nu reprezinta un beneficiu exclusiv pentru bugetari. Daca doresc, companiile private din tara pot acorda si ele
tichete de vacanta angajatilor, chiar mai valoroase decat la stat.
In sistemul public, fiecare bugetar are dreptul la un tichet de vacanta in valoare de 1.450 lei, pe cand la privat, daca angajatorul doreste, nu e limitat la o suma, la cei 1.450 lei, ci suma poate merge pana la de sase ori salariul minim pe economie.
Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Daniel Cadariu sustine ca angajatorii care opteaza pentru o astfel de modalitate de a-si rasplati angajatii, beneficiaza de anumite facilitati.
"Toti operatorii din privat pot, asa spune legea, emite tichete de vacanta, care pot merge pana la de sase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie sa-i incurajam prin informatii pe operatori. Au si beneficii, daca sunt platitori de impozit pe profit, suma e deductibila. De asemenea, pentru suma respectiva nu platesc dari sociale. Si poate constitui o forma, pe de o parte de a fideliza salariati daca ii ai, sau daca nu, de a-i atrage, facandu-le si o oferta pentru ce inseamna concedii", a declarat ministrul.
Concret, companiile se bucura de deductibilitate fiscala in procent de 100%, in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.