Vizita dupa 16 ani a unui premier britanic in Romania
vizita david cameronrelatii marea britanieklaus iohannis
Premierul britanic David Cameron viziteaza Romania, la 16 ani, dupa unul dintre predecesorii sai, Tony Blair. Cameron s-a intalnit, astazi, cu omologul sau roman, Dacian Ciolos, a depus o coroana de flori la clubul Colectiv si a aprins o candela in memoria victimelor tragediei din 30 octombrie.
Ulterior, David Cameron a fost primit, la Palatul Cotroceni, de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Dupa intalnirea avuta cu premierul britanic, Klaus Iohannis s-a declarat bucuros ca, dupa 16 ani, un premier al Marii Britanii vine in tara noastra.
Presedintele a precizat ca a discutat cu David Cameron despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie si considera ca dimensiunea militara si de securitate a cooperarii bilaterale joaca un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.
De asemenea, presedintele i-a multumit lui Cameron pentru ajutorul acordat in tragedia de la clubul Colectiv, prin preluarea ranitilor in spitale din Marea Britanie.
La randul sau, David Cameron a spus ca relatiile dintre Marea Britanie si Romania sunt importante, iar tara sa vrea sa ramana intr-o Uniune Europeana reformata.
"A fost o discutie foarte utila, ma bucur ca sunt primul premier al Marii Britanii care vine in Romania in acest secol.
Sper sa nu mai dureze 16 ani, pana cand va veni un nou premier britanic in Romania", a declarat Cameron.
"Sprijin principiul liberei circulatii, este un principiu de baza si romanii, ca si alti europeni, aduc o contributie valoroasa in Marea Britanie, in foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodata ca aceasta libertate de miscare va aduce atatia oameni si trebuie sa rezolvam toata aceasta presiune care se exercita pe serviciile noastre publice", a declarat Cameron, citat de Agerpres.
El a adaugat ca a discutat cu presedintele Iohannis despre cum poate fi reformata UE pentru a fi mai competitiva, iar ingrijorarile poporului britanic cu privire la acest lucru sa fie rezolvate.
"Marea Britanie este un membru important, un contributor net la UE.
Vreau ca Marea Britanie sa ramana intr-o Uniune Europeana reformata, de aceea doresc reforme importante care sa rezolve ingrijorarile poporului britanic.
Asa cum a spus si presedintele Consiliului European, facem progrese, dar recunosc ca, in anumite domenii, sunt mai dificile, mai ales in ceea ce priveste reformele privind bunastarea", a spus premierul britanic.
Cameron a amintit ca migratia neta, in Marea Britanie, ajunge la 300.000 de oameni pe an, numar nesustenabil.
"Trebuie neaparat sa gasim modalitati sa rezolvam aceasta situatie. La Consiliul de saptamana viitoare, vom discuta despre reformele pe care le-am propus si sper ca vom gasi solutii in fiecare domeniu.
UE a aratat si inainte ca are flexibilitatea de a raspunde la ingrijorarile statelor membre si acum trebuie sa faca din nou acest lucru", a mai spus Cameron.
Presedintele Iohannis a subliniat ca cea mai mare parte a cetatenilor romani sunt foarte bine integrati in Marea Britanie si contribuie prin taxele si impozitele pe care le platesc la economia statului insular.
In ceea ce priveste procesul de renegociere a relatiilor dintre UE si Marea Britanie, Iohannis a spus ca Romania sustine ca locul Marii Britanii este clar in familia europeana.
"UE este mai puternica cu Marea Britanie in interiorul ei si Marea Britanie este mai puternica in interiorul UE.
Ne dorim identificarea unor solutii care sa conduca in cadrul referendumului care urmeaza sa fie organizat in Marea Britanie la un vot favorabil mentinerii statutului de membru in UE al Marii Britanii.
Aceste solutii va trebui sa fie in concordanta cu prevederile tratatelor Uniunii, sa respecte drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv libera circulatie a persoanelor", a precizat Iohannis.