Viorica Dancila, convinsa de liderii PSD sa DEMISIONEZE. Cine preia sefia partidului
cex psdalegeri prezidentialeviorica dancilademisie
Viorica Dancila ar fi fost convinsa de mai multi lideri PSD sa faca un pas in spate de la conducerea partidului, dupa ce a reusit "performanta" de a obtine cel mai mic scor al partidului la alegerile prezidentiale din ultimii 30 de ani.
Desi, duminica seara afirma ca nu isi va da demisia si arunca vina pierderii alegerilor asupra baronilor locali si a insuficientei lor implicari in campania electorala, Dancila si-ar fi schimbat radical decizia in seara zilei de luni, cand a purtat, la ea acasa, timp de mai bine de doua ore, discutii cu Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor, dar si cu alti lideri social-democrati.
Ciolacu a mers la Dancila acasa dupa ce a purtat, la randul sau, mai multe discutii cu alte nume grele din PSD, la biroul sau din Palatul Parlamentului. Cu temele facute, Ciolacu a mers acasa la liderul PSD pentru a o convinge sa faca un pas in spate.
Din informatiile aparute pe surse pana la ora publicarii acestui articol, se pare ca Dancila a acceptat sa isi asume cu functia rezultatul rusinos obtinut pe 24 noiembrie in fata lui Klaus Iohannis. Tot surse din PSD spun ca sefia partidului ar urma sa fie preluata de Marcel Ciolacu, insa, conform statutului, initial, aceasta ii va reveni lui Eugen Teodorovici.
Insa social-democratii au venit si cu o propunere pentru Dancila, daca accepta sa plece de la conducerea PSD. I s-ar fi oferit sefia Organizatiei de Femei a PSD, dar si un loc eligibil pentru alegerile parlamentare.
Prin aceasta miscare, PSD demonstreaza pentru a patra oara, nu doar ca liderii perdanti sunt devorati imediat dupa esec, dar si faptul ca ei insisi nu cred in cea careia ii invocau ode cu nu mai putin de o saptamana, doua, trei, in urma.
Aceiasi oameni care astazi vin si cer "capul" Vioricai Dancila, erau cei care, in campania electorala, ne spuneau cat de frumoasa, de capabila, de mama, de femeie, este Viorica Dancila si cum merita ea voturile tuturor romanilor. La nici 24 de ore de la inchiderea urnelor, Dancila nu mai este o solutie fericita pentru sefia PSD. Frapant de multa lipsa de tactica, desi, nu este nimic surprinzator. In fond, acelasi destin l-au mai avut si Nastase, Geoana si Ponta, insa ei au avut parte de o reciclare ceva mai elegant manageriata.
In acest moment, prin miscarea brutala de a-si convinge sefa sa demisioneze la doar cateva zeci de ore dupa esecul de la prezidentiale, PSD nu face altceva decat sa ateste criza, vulnerabilitatea, lipsa de viziune si lipsa de solutii, penuria de incredere si de omogenitate a structurii politice, in ansamblul ei.
Ce-i drept, Dancila nici nu merita o "reciclare" mai blanda, din moment ce a dus partidul la minimul istoric. De la alegerile prezidentiale din 2014, PSD a pierdut 15 judete si aproximativ 2 milioane de voturi. Antipatia sociala de care se bucura si pierderea alegerilor in diaspora cu un scor de aproape 98% pentru Iohannis, precum si protestele si evenimentele din ultimii trei ani, mai ales cele legate de justitie, atarna greu de capacitatea acestui partid de a se reforma.
CEx-ul de marti: A-si pune sau a nu-si pune Dancila demisia pe masa? Aceasta e intrebarea
Cel mai probabil, in
Comitetul Executiv de marti, liderii PSD vor discuta schimbarea sefiei partidului insa, daca Dancila nu va demisiona marti, colegii sai pot, conform statului, sa ofere cel mult un vot aproape nesemnificativ, fiindca ea poate fi demisa doar in Congres.
Evident ca Dancila nu se poate tine cu dintii de functie, fiind la mana baronilor locali care, pot astepta fara probleme Congresul si o pot demite conform statutului partidului, fara nicio problema. Insa e clar ca prin strategia incercata de a o convinge pe ea sa faca un pas in spate, social-democratii vor sa puna capat unui razboi care nu va face decat sa le aduca prejudicii de imagine si de capital electoral.
Totusi, chiar daca ne vor scuti de un lung sir de atacuri reciproce in razboiul pentru a-si indeparta liderul cu forta, PSD tot nu se afla intr-o situatie optima chiar si daca Dancila pleaca de buna voie. Simplul fapt ca decide sa isi dea demisia la sugestia liderilor din teritoriu arata cat de lipsita de substanta este in acest partid promovarea unui personaj si cat de repede este "lepadat" cand nu mai serveste intereselor grupului. Demisia emana vulnerabilitate, incertitudine asupra partidului, insa, cu siguranta, e mai fericita decat o demitere cu forta.
Citeste si:
Astazi am inteles de ce PSD are zilele numarate
Demisi "cu forta" au fost atat Nastase, cat si Geoana si Ponta. Din prima seara in care i-au vazut infranti la prezidentiale, baronii si membrii PSD stiau care le va fi finalul, insa atunci aveau rabdarea, tactul si inteligenta strategica de ordin politic, de a aseza lucrurile in timp, cat sa para o decizie ce nu are legatura cu esecul de la prezidentiale.
Acum, avem un PSD cuprins de disperare, care incaseaza lovitura dupa lovitura si nu se poate dezmetici din ele, si mai avem si niste lideri, ceva mai lipsiti de viziune decat in trecut cand, de bine, de rau, minteau mai frumos ...
Citeste si:
Guvernul adopta rectificarea bugetara pana la finalul saptamanii, cu taieri de fonduri de la Educatie si Transporturi