Vinerea Mare intr-o inima mare
vinerea mareobiceiuri vinerea mareinviereiisussfintele pastipapa franciscparintele necula
Din acest an, Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, ziua in care Iisus a fost rastignit pe cruce pentru iertarea pacatelor omenirii, este zi libera si in Romania.
Asadar, timp liber pe care il umplem cu ce? De Paste si de Craciun, aproape totul se invarteste in jurul mancarurilor. Si, daca acestea s-ar prepara singure, daca painea ar mai fi multiplicata de Iisus, si nu ar trebui castigata zilnic, ar fi bine.
Din pacate, ne incarcam ambele sarbatori care presupun "mese traditionale", cu o alergatura devenita si ea traditionala, ajunsa sa eclipseze semnificatiile religioase ale Pastelui si Craciunului, alergatura care numai cu spiritualitatea nu are a face.
In goana dupa super-oferte, suntem in stare sa ne luam... crestineste gatul, prin supermarketuri, ne bulucim, alergam dupa carne de miel/porc, ne targuim si ne tanguim pentru ea si facem o tragedie daca nu gasim deloc sau daca ni se pare ca e prea scumpa, in loc sa ne bucuram ca suntem intregi si sanatosi si sa-I multumim din tot sufletul Celui a carei Nastere sau Inviere o sarbatorim...
De Florii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, le spunea credinciosilor ca aceasta sarbatoare ne da sansa de a-L ruga pe Iisus sa intre si in Ierusalimul sufletului nostru...
La randul sau, preotul Constantin Necula considera Postul Sfintelor Pasti "o aventura de har, intr-o vreme a dezbinarii generalizate”, in care, pentru a putea posti, avem nevoie de “nadejdea ca orice ar fi, oricat ar fi de putin efortul nostru, el este luat in seama de Hristos, bucurosul nostru Dumnezeu".
"Nimic din ce incercam sa facem pentru sufletul nostru nu este lipsit de sens, iar nadejdea trebuie legata de constiinta ca nu avem un Dumnezeu care se vrea lingusit si idolatrizat, ci Unul care se implineste ca mod de viata, ca bucurie de a fi”, a spus parintele Necula.
Acum, in prag de sarbatoare a Invierii, parintele a mai spus ca darul "cel mai mare pe care il face Invierea Mantuitorului Hristos pentru fiecare dintre noi este restartarea omeniei din noi, a umanitatii ca o stare de fapt, prin care lumea se poate uni si indrepta catre imparatia Lui Dumnezeu.
Cu bucurie, de fiecare data, Hristos ni se alatura si ne dovedeste ca am ramas, totusi, oameni, ca, dincolo de rautatile noastre, de lipsa noastra de comuniune, profund, ramanem oameni, adica, suntem chipul slavei Lui Dumnezeu, care invie in noi de fiecare data”.
De asemenea, inainte si dupa Pastele Catolic, Papa Francisc a vorbit despre o lume devorata de egosim, in care tinerii, copiii, bolnavii, varstnicii sunt marginalizati si i-a indemnat pe credinciosi sa lase deoparte... multumirea de sine.
Sa simtiti Vinerea Mare, intr-o inima si mai mare, in care, de Sfintele Pasti, sa intre cu bucurie Cel a carui Inviere o sarbatorim in fiecare an!
Sursa foto: campuslabs.ca