Vilceanu, Finante: Eliminarea beneficiilor fiscale pentru Constructii si IT trebuie completata si de masuri pentru reducerea poverii fiscale pe munca
privilegii fiscalebeneficii fiscaleconstructiiitcascontributii sanatate
Ministrul demis al Finantelor, Dan Vilceanu, sustine eliminarea beneficiilor fiscale de care se bucura domenii precum Constructiile si IT-ul, insa aceasta masura nu e suficienta, e de parere oficialul, care propune si actiuni pentru diminuarea poverii fiscale pe munca.
"E incorect ca cineva cu salariu mare sa plateasca 10%, iar altul cu salariu mic o suma mult mai mica, dar cu aceleasi servicii"
De exemplu, sustine ministrul, ia in calcul regandirea constributiilor la Sanatate. "E incorect ca cineva cu salariu mare sa plateasca 10%, iar altul cu salariu mic o suma mult mai mica, dar cu aceleasi servicii", a declarat ministrul demis al Finantelor, in emisiunea Ora de Profit.ro.
“Trebuie sa privim cu atentie si modul in care sunt percepute contributiile, pentru ca in toata aceasta discutie cu eliminarea exceptiilor si reducerea contributiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contributiile la Sanatate functioneaza ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul in care ai nevoie de spital, de serviciile de sanatate. Este incorect ca cineva care castiga un salariu mare sa plateasca 10% din acel salariu, iar cel care castiga un salariu mic sa plateasca o contributie mult mai mica, ei beneficiind practic de aceleasi servicii atunci cand ajung la spital. Atunci, ar trebui sa gandim un plafon pana la care sa percepem contributia de sanatate, pentru ca ea nu functioneaza ca acea contributie la pensii, cand tu acumulezi, contribui si vei primi inapoi, atunci cand ajung la pensie, o suma de bani”, a mai spus acesta.
“As vrea sa discutam la pachet, pentru ca aceste doua masuri – eliminarea exceptiilor si scaderea treptata a taxarii muncii – sunt doua masuri care nu pot sa se intample decat la pachet. Exista un principiu pe care noi ne-am dorit sa il vedem si in Romania – taxe mai mici pentru toata lumea, dar care sa fie platite de toata lumea. In momentul de fata exista o problema generata de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contributiilor si toate celelalte sectoare, care platesc impozite si contributii. Ma refer la salariati”, a spus Vilceanu.
Citeste si: Strigatul disperat al unui patron din constructii: Romanul nu mai vrea sa munceasca. Daca vine la munca, are pretentii exagerate
Va amintim ca, inca de la finele lunii septembrie, ministrul Finantelor a declarat, pentru
Antena 3, ca
ia in calcul sa elimine scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor din anumite domenii precum domeniile privilegiate, precum: IT, Constructii si Cercetare.
Ministrul sustine ca aceste masuri de scutire pentru unele obligatii fiscale, dedicate anumitor categorii de angajati, au un impact bugetar foarte mare. In total, vorbim practic despre un impact de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
"Toate exceptiile la momentul de fata de la plata impozitului pe salariu, pe venit si exceptiile legate de contributii, plus exceptii legate de impozite si taxe Locale sunt undeva la 3% din PIB. Este o suma foarte mare", a punctat oficialul.
Oficialul de la Finante vede aceasta masura de eliminare a privilegiului fiscal ca fiind "o chestiune de echitate, corectitudine fata de restul categoriilor care fac aceste plati".