Viitorul la locul de munca, in cladirile de birouri. Nimic nu va mai fi ca inainte
cladiri de birouribirou open space
Odata cu pandemia actuala si reluarea activitatii profesionale, vin si primele mari provocari pentru chiriasii si proprietarii cladirilor de birouri. Masurile de distantare sociala, de igiena riguroasa a mainilor si diminuarea contactului fizic direct sunt pilonii de plecare pe care se reconfigureaza spatiile de lucru din intreaga lume.
Pe langa faptul ca autoritatile impun masuri riguroase in aproape toate statele lumii, si comportamentul angajatilor s-a schimbat. Salariatii isi doresc sa se simta in siguranta la serviciu, iar acest lucru se poate intampla in putine locuri, asa cum erau ele construite, amenajate si date spre folosinta inainte de pandemie.
Majoritatea dintre ele au nevoie sa fie regandite complet, reconfigurate, dupa modelul anti-pandemic, care se pare ca se va transforma intr-o normalitate a urmatorilor ani.
Va trebui sa invataman sa mentinem distanta la serviciu intre colegi, sa ne intalnim cu curierii doar in zone special amenajate, sa purtam masti, sa ne deplasam pe culoare, sa ne curatam sau sa ne fie curatat spatiul de lucru, sa avem la dispozitie dispozitive de distribuit dezinfectanti, spatiile sa poata fi aerisite si sa nu fie spatiile aglomerate, sa exist spatiu suficient in bucatarii sau sa existe o repartizare bine organizata, pe ore, pe grupe.
Toate acestea nu inseamna doar un plan de organizare, ci si unul de reconfigurare a spatiilor. Multe cladiri de birouri au concentrat in incaperi cat mai multe birouri, pentru a economisi spatiu si a reduce cheltuielile. Acest lucru va trebui sa dispara in perioada urmatoare, date fiind recomandarile autoritatilor sanitare globale.
Citeste si:
Cati dintre noi ne vom mai intoarce la munca si pe ce salarii
De asemenea, spatiile trebuie sa poata fi aerisite periodic, sa nu existe zone unde se pot forma aglomeratii. Spre exemplu, sa existe atat scari, cat si lift, sau mai multe lifturi.
E o reala provocare pentru mediul de afaceri, dar chiriasii si proprietarii din multe zone au inceput deja sa lucreze la reconfigurarea spatiilor. Se pare ca era birourilor open space va lua sfarsit, sau, cel putin, va lua o pauza, in vremea pandemiei.
Pe langa provocarea la nivel de strategie, vorbim si despre o provocare financiara. Aceste reconfigurari costa. Si nu putin. In functie de spatiu, ele pot depasi cateva sute de mii de euro, insa, in fond, acestea ar putea fi adevarate investitii, care sa atraga angajatii, motivati de siguranta la locul de munca, mai ales ca forta de munca in Romania, in ciuda concedierilor, ramane una pentru care exista oferta, deci angajatorii pot tranforma aceste investitii in surse de profit si stabilitate pe termen lung.
Citeste si:
Banca Mondiala: Niciodata atatea tari nu au mai experimentat o astfel de recesiune din 1870