Vicepresedintele ANRE: Pana la 1 iulie 2021, sper sa avem o piata de energie electrica complet libera, pe retail si engros
anrepiata liberafurnizoriproducatoripreturienergie
Vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a fost prezent in cadrul unei conferinte organizate de AFEER (Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica), in cadrul careia si-a exprimat speranta ca pana la 1 iulie 2021, sa avem o piata de energie electrica complet libera, pe retail si engros.
Zoltan Nagy-Bege este hotarat sa modifice Ordinul 10 al ANRE si spune ca forma actuala a OUG 114 permite aprobarea calendarului de dereglementare.
"Saptamana aceasta vom lansa in dezbatere publica un nou proiect de Ordin, fie vom abroga Ordinul 10, fie il vom modifica”, a spus Bege.
ANRE a notificat comisiile de specialitate din Parlament ca trebuie adoptate de urgenta modificarile la OUG 114, astfel incat noile calendare de liberalizare sa fie legiferate.
"Am facut o analiza, am trimis informari in Senat, in Camera Deputatilor, in comisiile de specialitate, am atras atentia ca trebuie luate niste decizii urgente, pentru a evita anumite efecte ale acestor acte normative. Au trecut patru luni si lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic. Impreuna cu Ministerul Energiei, am avut negocieri cu Comisia Europeana si am elaborat atat un proiect de ordonanta de urgenta, cat si un proiect de lege, agreate cu Comisia Europeana. Speram ca acest Guvern care s-a instalat ieri va avea puterea sa ia acele masuri", a punctat Benge.
Citeste si:
BCE: Nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor reprezinta o problema majora pentru Romania
"Reducem cantitatea de energie electrica asigurata pentru furnizorii de ultima instanta prin contracte reglementate, la 60%, de la 1 ianuarie 2020, la 40%, de la 1 iulie 2020, la 20%, de la la 1 ianuarie 2021, urmand ca, de la 1 iulie 2021, piata engros sa fie complet liberalizata.
In proiectul de lege propus Parlamentului si Guvernului, am propus ca la 1 iulie 2021, pe langa dereglementarea pe engros, sa liberalizam si piata en detail. Sa nu mai aprobam preturi reglementate nici pe piata en detail.
Pastrand o piata reglementata pe retail, niciodata nu se va produce o dereglementare a pietei. (…) Speranta mea este ca, la 1 iulie 2021, sa avem o piata de energie electrica complet libera, pe retail si engros, si, pana atunci, sa putem pregati pietele sa fie suficient de mature ca sa nu mai existe nicio problema”, a explicat vicepresedintele ANRE.
Pentru furnizori, in pretul final reglementat, vor fi recunoscute eventualele pierderi din trecut pana la finalul acestui an, a punctat Benge,
"Legea 123 prevede, pentru furnizori, sa le fie recunoscute absolut toate costurile cu furnizarea. Deci da, pentru furnizori, in pretul final reglementat, vor fi recunoscute eventualele pierderi din trecut pana la finalul acestui an", a explicat vicepresedintele ANRE.
Benge da asigutati ca tintele pentru 2020 vor fi atinse, totusi raman multe provocari deschise pentru anul viitor.
"Cu investitiile pe care le-am facut in regenerabile, vom atinge tintele pentru 2020, dar marele semn de intrebare este ce ne asteapta dupa. Planul National de Energie si Schimbari Climatice trebuie negociat pana in decembrie. Insa de doua luni nu mai avem un ministru cu care sa avem discutii constructive si nici Parlamentul nu raspunde la semnalele pe care le dam din iulie. In iulie s-au intamplat doua lucruri: avizul motivat de la Comisia Europeana pe gaze naturale si publicarea in Jurnalul Oficial al UE al Regulamentului 943 si Directivei 944", a spus Bege
ANRE va modifica legislatia secundara pentru a introduce calendarul nou de liberalizare agreat cu Comisia Europeana, potrivit caruia piata va fi complet dereglementata la 1 iulie 2021, dat fiind faptul ca timpul ramas pana la finele anului nu mai permite procedura parlamentara.
"Problema este ca timpul ne preseaza foarte mult. Regulamentul 943 prevede foarte clar ca este sarcina autoritatilor de reglementare sa identifice si sa inlature orice bariera pentru formarea preturilor libere pe piata angro. In Romania, acest lucru este ingradit prin OUG 114, astfel ca trebuie sa gasim solutii pana la finele anului", a precizat Bege.