Vicepremier: Se impune o discutie pentru cresterea varstei de pensionare la 70 de ani
sistemul public de pensiipensiipilonul 2raluca turcanflorin citu
Vicepremierul Raluca Turcan a spus, miercuri seara, ca in Romania se impune o discutie pentru cresterea varstei de pensionare la 70 de ani. Totusi, Turcan a precizat ca societatea romaneasca nu este pregatita acum pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani, deci, daca Guvernul va adopta aceasta masura, ea se va aplica doar celor care vor opta pentru ea.
Guvernantii recunosc faptul ca sistemul public de pensii se apropie de fundul sacului. Asa cum a fost el gandit in urma cu
"In momentul de fata nu cred ca Romania este pregatita pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, insa cred ca se impune o discutie in spatiul public ca daca persoanele doresc sa opteze pentru cresterea varstei de pensionare, atunci sa o faca, dar nu cred ca vom ajunge in curand la o crestere obligatorie a varstei de pensionare.
Se lucreaza la un proiect. Daca va aduceti aminte, exista si in Camera Deputatilor un astfel de proiect prin care sa poti sa optezi pentru a putea lucra pana la 70 de ani. Daca se va ajunge la concluzia ca exista o sustinere pentru aceasta idee, este posibil sa luam aceasta masura. In momentul de fata, nu cred ca poate fi pusa problema pensionarii obligatorii la 70 de ani”, a spus Raluca Turcan.
Citu: Celor nascuti dupa anu 1970 nu va mai avea cine sa le plateasca pensiile
Declaratiile Ralucai Turcan vin sa intareasca ceea ce a spus si ministrul Finantelor Publice, tot in aceasta saptamana. Potrivit lui Florin Citu, sistemul public de pensii risca sa intre in colaps, daca nu va fi reformat din temelii. Celor nascuti dupa anu 1970 nu va mai avea cine sa le plateasca pensiile, a anuntat ministrul.
Florin Citu sustine ca, in prezent, sistemul public de pensii functioneaza pe sistemul Caritas. Practic, banii celor care contribuie astazi se duc direct in buzunarele beneficiarilor, ai pensionarilor, nu intr-un fond de rezerva, de care sa beneficieze peste ani, cei care astazi sunt activi in campul muncii.
Abia peste 10-15 ani, ministrul spune ca sistemul public de pensii isi va reveni si va deveni eficient. Oamenii sunt indemnati insa sa investeasca in Pilonul al doilea. In acest an, contributia la Pilonul 2 este mentinuta la 3,75%, iar din 2021 va creste la 5%, pentru ca apoi sa ajunga la 6%.