Vesti proaste pentru fermieri: Strategia pentru irigatii nu va fi finantata prin PNRR
irigatiipnrradrian oros
Comisia Europeana a respins finantarea strategiei nationale pentru irigatii in Romania, inclusa de Guvern in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), prin care autoritatile de la Bucuresti spera sa absoarba 29,2 miliarde de euro pentru relansarea economiei romanesti si implementarea unor reforme esentiale.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sustine ca motivul pentru care europenii au respins strategia Romaniei privind irigatiile a fost acela ca proiectul "nu a fost suficient de verde".
Totusi, spune oficialul, "Romania avea de departe cel mai verde program national de rezilienta si cuprindea lucrari de irigatii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea desertificarii si sistem antigrindina".
Irigatiile isi vor gasi alta sursa de finantare
Chiar daca strategia a fost respinsa de Comisia Europeana, Guvernul nu va abandona aceasta strategie, spune ministrul Agriculturii, care da asigurari ca strategia privind irigatiile va fi implementata, insa nu cu bani din PNRR, ci "din alte surse".
"Cu siguranta in urmatorii ani, proiectul va fi finantat din alte surse, pentru ca este necesar, este vital si daca in
PNRR Comisia a decis ca nu poate finanta, cu siguranta de la bugetul de stat va trebui sa alocam bani, sume serioase, in asa fel incat intr-un ritm mai alert decat s-a facut pana acum sa avem o strategie de gestionare a apei cat mai inteligenta si cat mai utila noua", a explicat oficialul guvernamental, conform
Digi24.
Potrivit sursei citate, fermierii au fost revoltati la primirea vestii ca strategia de irigatii a fost respinsa de Comisia Europeana.
Reprezentanti ai fermierilor din Constanta si Mehedinti sunt de parere ca agricultura romaneasca nu va primi finantare, pentru ca autoritatile nu au fost suficient de bine pregatite.
Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul privind irigatiile in Romania nu este, totusi, o surpriza pentru liderul PNL, Ludovic Orban.
Fostul premier a declarat inca de saptamana trecuta faptul ca "PNRR nu va fi adoptat la Bruxelles 100% asa cum am vrut noi".
Motivul ar fi faptul ca membrii Comisiei Europene au anumite obiectii legate de masurile prezentate de guvernanti in PNRR. Unele dintre ele vizeaza, dupa cum a explicat presedintele PNL, irigatiile, dar si mencanismele gandite pentru sustinerea sectorului privat.
“Sigur ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi 100% asa cum am vrut noi. Comisia Europeana, de exemplu, a avut obiectii la irigatii, a avut obiectii legate de mecansimul de sustinere a mediului de afaceri si au in continuare obiectii, dar pana la urma cele mai multe proiecte si propuneri pe care noi le-am inclus in PNRR vor fi finantate, vom avea resurse financiare europene pe care le vom utiliza pentru a dezvolta Romania”, a declarat Orban, intr-o conferinta de presa.
Romania poate obtine in baza PNRR alocari de 29,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 16 mld. de euro sunt imprumuturi si 13 mld. sunt granturi. Imprumuturile reprezinta, deci, 7% din PIB in plus la datorie in acest moment (47% din PIB).
Citeste si: Sefa Comisiei Europene, mesaj inedit pe Twitter, in limba romana: Am primit PNRR-ul. Contine reforme si investitii
Foto: freepik