Vesti bune pentru romanii cu credite in euro, se intampla minunea mult asteptata cu ratele lunare
credite in eurodobanzi credite
Avem parte de o minune, vor spune romanii care au de rambursat credite in euro, cand vor auzi ce spune sefa Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Inaltul oficial da un semnal pozitiv si spune ca inflatia va continua sa scada. Acest lucru inseamna ca BCE nu va mai fi atat de dur cu dobanzile, iar bancile comerciale din Europa, inclusiv din Romania, vor relaxa la randul lor conditiile.
Prin urmare, dobanzile la creditele in euro vor intra in picaj. Totusi, sefa BCE subliniaza ca e nevoie de mai multe dovezi care sa ateste faptul ca inflatia va intra in curand sub control si ca nu va mai fi niciun pericol, ceea ce inseamna ca BCE mai asteapta putin pana sa scada dobanda-cheie, insa nu pare a fi vorba despre un timp indelungat.
"Actualul proces dezinflationist este asteptat sa continue. Insa consiliul guvernatorilor trebuie sa aiba incredere ca asta ne va duce in mod sustenabil la tinta noastra de 2%”, a spus Christine Lagarde luni cu prilejul unei dezbateri a raportului anual al BCE pentru anul 2022 in plenul Parlamentului European.
Mare atentie cand contractezi un credit in euro, poate fi mai periculos decat unul in lei
Pozitia sefei BCE vine intr-un moment foarte important, in conditiile in care responsabilii pe economie din institutie se vor reuni peste doua saptamani pentru a lua noi decizii privind dobanzile. E posibil sa avem parte de o minune chiar atunci, daca nu foarte probabil in aceasta primavara, daca procesul dezinflationist va continua in acelasi ritm ca pana acum.
Prin urmare, Soarele pare sa inceapa sa rasara pe strada celor cu
credite in euro si care au de platit dobanzi variabile, doar ca pericolele nu trec pe deplin. Un credit in moneda straina e destul de riscant, daca nu iti castigi veniturile in respectiva moneda.
Te expui, pe langa riscul de a avea dobanzi volatile, si riscului de curs valutar. De exemplu, iesi in pierdere daca ai un credit in euro, iar tu iti castigi banii in lei, iar moneda noastra nationala se devalorizeaza in fata celei europene. Trebuie sa iei in calcul si acest aspect atunci cand contractezi un credit in moneda straina, pentru ca anual poate fi vorba despre sute sau mii de lei platite doar pentru fluctuatiile cursului valutar.
Foto: unsplash.com