Vesti bune pentru romani si pentru firme: Economistii se asteapta la o ieftinire a creditelor
crediteinvestitiideficit bugetarcurs valutar
Banca Nationala a oferit vineri o surpriza pe cat de placuta, pe atat de neasteptata: Din 18 ianuarie, rata dobanzii de politica monetara scade de la 1,50%, la 1,25% pe an. Ce inseamna acest lucru: Credite mai ieftine, dar si o sansa pentru Guvernul Romaniei de a se imprumuta mai avantajos, de a sustine politicile de relansare economica si de a acoperi deficitul de la buget.
Astfel, din 18 ianuarie 2021, BNR aplica o rata a dobanzii de politica monetara de 1,50% pe an.
Decizia i-a luat prin surprindere pe analisti, care anunta, la randul lor, vesti bune pentru romanii care doresc sa contracteze un credit: Daca piata reactioneaza in acord cu decizia Bancii Nationale, persoanele fizice si juridice din Romania se vor imprumuta mai ieftin, vor primi din partea bancilor comerciale dobanzi mai reduse, iar astfel, va fi stimulat pe de-o parte consumul, iar pe de alta parte, vor fi incurajate investitiile private.
”Efectul firesc este ca firmele si populatia se vor imprumuta mai ieftin, de acum incolo, in conditiile scaderii dobanzii cheie. Bancile comerciale vor practica dobanzi mai reduse, iar asta inseamna ca firmele vor fi stimulate sa investeasca mai mult in economie, inr-un an 2021, in care ne asteptam la revenirea economica. Pentru populatie, asta inseamna ca va avea acces la credite mai ieftine, in asa fel incat motorul relansarii economice, consumul, sa isi revina”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, pentru
EuropaFM.
La fel de avantajat va fi si Guvernul. Executivul de la Bucuresti ''se va putea imprumuta, de asemenea, mai ieftin, pentru a acoperi gaurile din buget, intr-un an 2021, in care deficitul bugetar va fi destul de ridicata, undeva la nivelul de 7%, aproape 70-80 de miliarde de lei”, e de parere consultantul economic Adrian Negrescu.
De asemenea, Banca Nationala a anuntat si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.
Totodata, BNR a pastrat intacte ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Reducerea dobanzii de politica monetara vine cu vesti bune si pentru moneda nationala. Decizia BNR va diminua pesimismul analistilor economici care se asteptau la un curs valutar destul de piperat, preconizandu-se ca un EURO se va apropia periculos de mult de pragul de 5 lei, sau chiar il va depasi.
Vezi aici: Prognoza curs euro - leu 2021: Noul an ne poate aduce un curs valutar piperat
Astfel, si cursul valutar are mari sanse sa se mentina intr-o eventuala crestere rezonabila, ceea ce se traduce inclusiv prin tinerea in frau a scumpirilor produselor si serviciilor al caror pret e raportat la moneda europeana.
De asemnea, acest lucru inseamna ca nici pretul chiriilor nu va creste ingrijorator in urmatoarea perioada.
Totusi, analistii economici indeamna la precautie si nu omit sa ne aminteasca faptul ca intregaa evolutie si relansare economica depind in primul rand de evolutia pandemiei. O inrautatire a crizei sanitare va aduce cu sine si efecte negative in plan economic.
Sursa foto: freepik.com