Vesti bune de la BNR: Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,56% in iulie
inflatiecrestere economicabnrmugur isarescurata inflatiei 2018
Rata anuala a inflatiei a scazut, in luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% cat a fost in iunie. Rata anuala a inflatiei masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an. Desi aceasta a inregistrat o scadere in iulie, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% fata de aceeasi luna a anului trecut, conform INS.
In luna mai a acestui an, rata anuala a inflatiei a atins 5,41%, adica cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand a inregistrat o valoare de 5,65%.
In luna iulie a anului curent, fata de aceeasi perioada a lui 2017, in piata s-au inregistrat scumpiri. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,68%.
De asemenea, nici combustibilul nu s-a mentinut constat la grila de preturi. Combustibilii au crescut, in iulie fata de decembrie, cu 5,78%. Acest lucru are un impact major asupra economiei, deoarece pretul combustibilului influenteaza si celelalte preturi.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume si conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) si citrice (6,71%).
Citeste si:
Guvernatorul BNR demoleaza estimarile PSD cu privire la cresterea economica si avertizeaza Guvernul ca trebuie sa ia masuri urgente
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an. BNR a estimat un nivel de 2,7%, in scadere de la 3%, pentru decembrie 2019.
Desi estimarile par optimiste, situatia economica a Romaniei nu a cunoscut imbunatatiri substantiale, daca tinem cont de faptul ca dezechilibrele comerciale nu au fost corectate si presiunile inflationiste raman prezente in economie. In acest context, trebuie amintit si faptul ca BNR a revizuit in aceste zile in scadere cresterea economica a Comisiei Nationale de Prognoza.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prevede o crestere economica de doar 4% pentru Romania, cu 1,5% mai mica decat estimarile Comisiei. Astfel, Romania a fost denumita "tigrul obosit al Europei", dupa cresterea spectaculoasa avuta alaturi de Turcia in 2017, si "caderea" din acest an, la aproape jumatate din valoarea anului trecut.
Citeste si:
Propunerea pentru Legea Pensiilor a fost pubicata si intra in dezbatere publica. Care sunt principalele schimbari propuse