Valul al doilea de coronavirus si o noua stare de urgenta ar putea propulsa PSD la putere
alegerialegeri localealegeri parlamentarealegeri 2020
Dupa cum afirma unii specialisti, e inevitabila aparitia unui al doilea val epidemiologic in Romania. In cazul in care acest lucru se va intampla, scena politica romaneasca se va reorganiza din temelii.
Lucrurile stau destul de simplu: O crestere exponentiala a numarului de imbolnaviri va determina, in mod firesc, abordarea unui plan de criza guvernamental, posibil o noua stare de urgenta.
Guvernul liberal si-a pus in joc procente electorale importante cand s-a asezat la masa de sah cu pandemia. Constient fiind ca va pierde electorat, a decis adoptarea unor masuri deloc populare, de a tine oamenii in casa, aceasta fiind singura optiune medicala serioasa in fata unei maladii care a luat prin surprindere intreaga planeta, pentru care nu exista vaccin si nici tratament, dar mai cu seama intr-o Romanie la carma careia s-au succedat degeaba la putere Guverne peste Guverne, in ultmele trei decenii, fara sa aduca vreo contributie notabila sistemului medical.
Inaintea PNL am avut social-democratii, propasiti spiritual de doamna Dancila, care promitea Romaniei niste multe spitale regionale. Romania a ramas cu promisiunile, cu cheltuiala tinerii in inchisoare a domnului Dragnea si cu un PSD care acum aflat in Opozitie contesta din temelii nu doar masurile luate de liberali, ci insasi existenta pandemiei si pericolului sanitar. E mult spus ''Opozitie''. Oricum, social democratii detin puterea Legislativa, avand majoritate in Parlament, dar vorbim despre faptul ca nu alcatuiesc Guvernul.
Prin masurile adoptate de PNL, regasite de altfel in majoritatea statelor lumii, ba chiar in unele tari sub forme mai severe, obscure si lipsite de transparenta, liberalii au pierdut teren in spectrul alegerilor de anul acesta, oricand vor fi ele organizate.
Masuri nepopulare, a caror nepopularitate e dusa in extrem de politica de opozitie a grupurilor parlamentare, ingroapa usor dar sigur un PNL care e in pragul sinuciderii electorale, daca un nou val epidemiologic agresiv se va abate asupra Romaniei.
Explicatia e simpla: Va fi necesara reluarea restrictiilor. Or, intr-o societate din ce in ce mai convinsa de unii formatori de opinie ca pandemia e o ''facatura'', a reveni cu restrictii, ar scadea drastic sansele PNL de a inregistra un scor bun la alegeri.
Oameniilor le place confortul de moment. Vedem noi ce va fi, cand va fi, acum sa ne fie bine. Acum sa putem sa ne plimbam, acum sa nu mai purtam masti. Vedem noi ce va urma. Aceasta e mentalitatea. ''E viata mea, daca ma imbolnavesc, ma imbolnavesc. Dar sa nu vina sa imi ingradeasca drepturi'', asa gandesc multi cetateni.
Au si ei dreptatea lor, doar ca problema e complexa, profunda si dura. Nu e chiar asa de simplu!
Singurii care vor avea de castigat in cazul in care valul doi va aparea si PNL va pune mai presus de capitalul electoral, sanatatea colectiva, vor fi cei din Opozitie.
Care se vor catara pe valul de indignare al unei societati obosite si ingrijorate de aspectele economice. Iarasi, pe buna dreptate.
Romanii au fost educati sa se multumeasca cu beneficii de moment de cei care au guvernat-o in ultima perioada de capitalism. Punga cu malai si cei 50 de lei de dinainte de vot au umbrit faptul ca niciun om politic nu s-a interesat de ei de la ultimele alegeri, cand le-a promis si atunci ceva ce nu s-a realizat niciodata.
Asa e si acum si cine a orchestrat politica asta stie si va sti si sa o manevreze in folosul lor, daca Romania va fi sub un al doilea val epidemiologic agresiv, care va impune din partea Puterii actuale noi actiuni radicale si in forta.
Si, apoi, ciclul se va relua. Pentru ca in Romania nu se voteaza niciodata pentru cineva, pentru o idee, pentru un program. Se voteaza impotriva cuiva. Oamenii, satui sa fie bagati in casa, vor vota pe oricine vine si ii lasa liberi, fara sa se gandeasca la faptul ca niciun om politic nu s-ar ''sinucide'' profesional luand masuri nepopulare, daca nu ar fi reala nevoie de ele.
Cine ar avea interes sa te tina pe tine, Gica din Gaesti, 47 de ani, tapiter, inchis in casa, daca nu ai risca sa ajungi pe un pat de spital, fiind cardiac si cu comorbiditati?
Care ar fi miza globala? Care ar fi motivele unui plan care sa stea la baza inventarii unei asemenea situatii, daca nu ar fi intr-adevar vorba de un risc medical, care a pus in dificultate aproape toate sistemele medicale de pe planeta, facand oamenii de stiinta sa ridice din umeri?
Dar putini gandesc lucrurile profund. Si poate nu e de condamnat. Nu e usor sa traiesti cu incertitudinea locului de munca, sau fara el pentru ca se inchid industrii. E cumplit. Dar in toate ar trebui sa existe un echilibru si cine vrea sa voteze, sa nu o faca impotriva cuiva, ci pentru ceva. Sa vada daca cel care promite libertate, garanteaza si locul de munca. Altfel, ne invartim in acelasi cerc vicios in care suntem dusi ca oile dintr-o parte in alta, de catre unii care se pricep la vorbe ... si noi, dornici sa auzim lucruri frumoase, nu le vedem ca de fapt fie sunt ele irealizabile, fie nu sunt aceia oamenii competenti care sa le faca posibile!