USR: Pensiile speciale se vor da in continuare, gratie jocului dublu facut de marile partide politice
usrpensii specialepensiicurtea constitutionalaiccjavocatul poporului
Pensiile speciale se vor da in continuare, gratie jocului dublu facut de marile partide politice, au transmis reprezentantii Uniunii Salvati Romania (USR), intr-un mesaj postat pe pagina oficiala de Facebook.
Uniunea Salvati Romania cere PSD si PNL sa sustina proiectul USR de impozitare a pensiilor speciale in plata care depasesc un anumit nivel, in contextul in care miercuri Curtea Constitutionala a declarat ca fiind neconstitutional proiectul de eliminare a pensiilor speciale adoptat cu mult populism de PSD si PNL in Parlament.
"Cele doua partide au refuzat orice propunere venita din partea USR de imbunatatire a proiectului astfel incat sa ne asiguram ca respecta Constitutia. Rezultatul? Proiectul a fost declarat neconstitutional, iar pensiile speciale raman in vigoare. "Specialii”, cu presedintele CCR in frunte, isi vor putea incasa in continuare, asadar, pensiile de mii de euro, gratie jocului dublu al partidelor politice mari. Una spun public, alta fac, crezand ca-i pot pacali pe romani la nesfarsit!", acuza USR.
USR considera ca se impune impozitarea pensiilor speciale in plata, care depasesc un anumit plafon. De altfel, cei din USR spun ca au si solutii pentru eliminarea definitiva a acestor privilegii banesti.
"Daca posibilitatea eliminarii pensiilor speciale a fost blocata, cel putin pentru moment, prin jocul din Parlament, USR solicita PSD si PNL ca macar sa sustina proiectul USR de impozitare a pensiilor speciale in plata care depasesc un anumit nivel. Este timpul sa ofere romanilor si altceva decat minciuni si ipocrizie!
Avem insa solutii si pentru eliminarea pensiilor speciale. Parlamentarii USR au pregatit deja un pachet de legi perfect constitutional care sa rezolve o data pentru totdeauna aceasta problema si il vor depune in perioada imediat urmatoare", explica reprezentantii USR.
CCR a admis miercuri sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale. Astfel, pensiile speciale raman in vigoare.
Pe 30 ianuarie, Avocatul Poporului anunta ca a sesizat si cu exceptie de neconstitutionalitate cu privire la legea care elimina pensiile speciale adoptata de Camera Deputatilor. De asemenea, acelasi demers l-a facut la CCR si Inalta Curte de Casatie si Justitie, tot pe 30 ianuarie.
Potrivit ICCJ, actul normativ incalca principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 124 alin. (3) din Constitutie, si afecteaza statutul constitutional al procurorilor, reglementat prin art. l32, alin. (l) din Constitutie, cu referire la art. l alin.(3) din Constitutie, in special prin nesocotirea aspectelor statuate in jurisprudenta Curtii Constitutionale (Decizia CCR nr.20/2000, Decizia CCR nr.873/2010), jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (...), precum si documente internationale adoptate de catre ONU, Consiliul Europei, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Conferinta Presedintilor de Instante Supreme din Europa Centrala si de Est. Totodata, nu s-a luat in considerare regimul de incompatibilitati si interdictii prevazut de lege pentru aceste categorii profesionale, sustinea instanta suprema.
La finalul lunii martie a anului curent, 9.463 de persoane erau beneficiarii pensiilor speciale.