UPDATE: Hidroelectrica a solicitat intrarea in insolventa. Ar putea fi o strategie pentru a scapa de baietii destepti
hidroelectricainsolventaremus vulpescu
Hidroelectrica, candva cea mai profitabila companie de stat romaneasca, a solicitat intrarea in insolventa pe 15 iunie 2012, cazul urmand sa fie judecat pe 20 iunie, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
Insolventa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societatii cu "baietii destepti" din energie.
In 6 iunie 2012, seful OPSPI, Remus Vulpescu, declara, la o conferinta de presa, ca majorarile de pret din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate pana in prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantitati la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului. Compania a fost afectata si de seceta in ultimul an.
Alte voci sustin ca cererea de insolventa formulata de Hidroelectrica reprezinta o modalitate de vanzare a societatii catre companii straine.
"Unele dintre optiunile noastre ne-ar putea permite sa tragem o concluzie relativ rapid, altele dupa intalnirea cu boardul. Sunt optiuni pentru renegociere, pe care varianta o alegem, depinde si de rezultatele economice si de respectarea principiilor de drept. Varianta scurta ar fi sa ne pliem la ofertele facute pana in prezent de acesti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, in opinia noastra, cresteri prea mici de pret si reduceri mici de cantitati. Se poate obtine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi va spunem ca aceste contracte pot fi incetate, insa rezilierea ne limiteaza optiunile", a declarat Remus Vulpescu.
De asemenea, acesta a precizat ca in negocieri autoritatile romane nu sunt satisfacute de stabilirea unui pret pentru anul actual, apropiat de preturile pietei concurentiale.
UPDATE Angajat al Hidroelectrica: "Nu ma mira, la cat s-a furat"
Am vorbit cu un angajat al Hidroelectrica de la Hidrocentrala Ciunget, cea mai mare de pe raurile interioare. Acesta nu este surprins de intrarea in insolventa a Hidroelectrica, desi angajati nu stiu la aceasta ora nimic despre acest lucru: "Cum se poate ca o companie producatoare de energie electrica sa construiasca blocuri, terenuri de sport, sali de fitness? Veniti la Ciunget si veti vedea toate aceste lucruri care nu sunt folosite de nimeni, poate doar din cand in cand de cativa sefi."
Angajatul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca risipa la Hidroelectrica a atins proportii greu de imaginat. "Cursuri peste cursuri, unele in locatii exotice de afara, la care anumit angajati mergeau cu familia, petreceri, chefuri in vilele detinute de companie. Toate astea se petrec la Hidroelectrica."
"Jefuita si de romani si de straini"
"Insolventa Hidroelectrica este expresia dezastrului acestei tari. Daca cea mai profitabila companie a ajuns sa ceara insolventa, in conditiile in care detine monopol iar pana acum a fost jefuita si de romani si de straini, reprezinta expresia dezastrului Romaniei. Aceasta situatie nu exista nici in Grecia", a declarat, pentru Agerpres, analistul economic Ilie Serbanescu.
Daniel Daianu: Solicitarea Hidroelectrica de intrare in insolventa este "stranie"
Daniel Daianu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat ca solicitarea Hidroelectrica de intrare in insolventa este "stranie", adaugand ca nu are inca o explicatie plauzibila pentru acest gest.
"Este greu de justificat asemena solicitare fiindca intrarea in insolventa se face atunci cand o organizatie economica privata are mari probleme de solvabilitate si are o situatie financiara extrem de precara." "Exista companii private care sunt profitabile si care la un moment dat au dificultati cu lichiditatile si atunci se gasesc formule de tipul un imprumut punte, imprumuturi de urgenta", a declarat Daianu la Realitatea TV. In opinia sa, nu se poate justifica intrarea in insolventa: "Hidroelectrica nu are cum intre in insolventa."
Hidroelectrica are insa deja datorii de peste 3 miliarde de lei, asa ca varianta cu imprumutul pica.
Ministerul Economiei se spala pe maini
Ministerul Economiei, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei, referitor la publicarea pe site-ul Tribunalului Bucuresti a cererii de intrare in insolventa a Hidroelectria.
Potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii.