Uniunea Europeana va interzice anumite articole de unica folosinta din plastic
reciclareinterzicere plasticnorme ue plasticpoluare plastic
Consiliul UE a adoptat, astazi, masurile ambitioase propuse de Comisia Europeana menite sa scada cantitatea de deseuri marine provenite de la cele zece articole din plastic de unica folosinta care se gasesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum si echipamentele de pescuit abandonate si materialele plastice oxodegradabile.
Normele privind articolele din plastic de unica folosinta si echipamentele de pescuit prevad diferite masuri care se aplica diferitelor produse si plaseaza UE in prima linie a luptei mondiale impotriva deseurilor marine.
In cazurile in care exista alternative la indemana si accesibile ca pret, se va interzice introducerea pe piata a articolelor din plastic de unica folosinta, cum ar fi tacamurile, farfuriile si paiele.
In cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizarii, prin reducerea consumului la nivel national, pe cerintele de proiectare si etichetare si pe obligatiile producatorilor in ceea ce priveste gestionarea/eliminarea deseurilor.
Noile norme vor introduce:
- o interdictie privind anumite articole de unica folosinta fabricate din plastic, in cazul carora exista alternative pe piata: betisoarele pentru urechi, tacamurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru bauturi, betisoarele pentru baloane, precum si paharele, recipientele pentru alimente si bauturi fabricate din polistiren expandat si toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
- masuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente si pahare pentru bauturi fabricate din plastic, precum si aplicarea unei marcari si etichetari specifice in cazul anumitor produse;
- scheme de raspundere extinsa a producatorilor care sa acopere costurile aferente eliminarii deseurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun si echipamentele de pescuit;
- un obiectiv de colectare separata a sticlelor din plastic de 90% pana in 2029 (77% pana in 2025) si introducerea unor cerinte de proiectare pentru atasarea capacelor la sticle, precum si obiectivul de a include in proportie de 25 % plastic reciclat in sticlele PET incepand cu 2025 si de 30 % in toate sticlele din plastic incepand cu 2030.
Decizia de astazi a Consiliului UE va fi urmata de publicarea textelor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a o transpune in dreptul lor national.
Directiva prevede date diferentiate de transpunere in ceea ce priveste anumite masuri:
- interdictiile si obligatiile de marcare va trebui sa fie transpuse in termen de doi ani de la intrarea in vigoare;
- dopurile si capacele fixate trebuie sa ramana atasate in cazul tuturor recipientelor pentru bauturi de pana la 3 litri in termen de 5 ani de la intrarea in vigoare a directivei;
- obligatiile suplimentare privind responsabilitatea extinsa a producatorilor va trebui sa fie puse in aplicare in perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, in functie de produs.
Directiva privind articolele din plastic de unica folosinta este un element esential al Planului de actiune pentru economia circulara al Comisiei Juncker si face parte din Strategia europeana privind materialele plastice - cea mai cuprinzatoare strategie la nivel mondial care adopta o abordare bazata pe ciclul de viata al materialelor pentru a combate risipa de deseuri din plastic daunatoare si pentru a sprijini viziunea unei industrii inteligente, inovatoare si durabile a articolelor din plastic.
Directiva urmeaza o abordare similara cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic, care s-a bucurat de succes si care a avut drept consecinta o schimbare rapida in comportamentul consumatorilor.
Cand vor fi puse in aplicare, noile masuri vor aduce beneficii atat pentru mediu, cat si pentru economie, ca, de exemplu: evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de CO2 echivalent; evitarea aducerii de daune mediului care s-ar ridica la 22 de miliarde de euro pana in 2030; economisirea de catre consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde de euro.