Uniunea Europeana garanteaza protectia secretelor comerciale
secret comercialprotejare afaceriparlamentul european
Parlamentul European a votat noile reguli privind furtul sau utilizarea incorecta a secretelor comerciale, cu scopul protejarii afacerilor.
Directiva votata in aprilie 2016 stabileste o definitie valabila la nivelul spatiului comunitar a secretului comercial. Acesta se refera la informatiile care intrunesc trei caracteristici: au caracter secret, au valoare comerciala conferita de aspectul secret si
in privinta carora s-au luat masurile necesare pentru a le mentine secrete.
Noile reglementari asigura dreptul companiilor de a beneficia de protectie sporita in situatia preluarii, deconspirarii sau utilizarii secretelor comerciale. Statele membre sunt obligate sa garanteze victimelor privind secretele comerciale dreptul de a-si apara interesele si de a primi compensatii.
Directiva include si prevederi de reglementare a protectiei informatiilor confidentiale in cursul procedurilor juridice.
"O companie din cinci este victima unui furt de secrete comerciale în fiecare an, de aceea armonizarea trebuie să permită crearea unui mediu sigur È™i de încredere pentru companiile europene care vor putea asigura know-how-ul lor È™i bunurile intangibile”, a declarat raportorul Constance le Grip.
Negocierile pentru adoptarea directivei de protejare a secretlor comerciale au inceput la sfarsitul anului trecut. Inca de la inceput, a fost accentuata necesitatea protejarii simultane a libertatii de expresie, in contextul demersului jurnalistic.
Urmatoarele situatii constituie exceptiile in care companiile nu vor putea ataca in instanta sau cere compensatii pentru utilizarea secretului comercial:
- secretul comercial este deconspirat pentru a demonstra activitatea ilegala, in cazul in care aceasta activitate este de interes public (protectia consumatorului, protectia mediului, sanatate publica, etc)
- utilizarea secretului comercial protejeaza un interes legitim, recunoscut de legislatia nationala sau europeana
- exercitarea dreptului la libertate de expresie si informare, asa cum este stabilit de Carta UE a Drepturilor Fundamentale
- exercitarea dreptului legitim al angajatilor de a oferi informatii reprezentantilor in functie, care privesc direct raporturile acestora de munca
Europarlamentarii au precizat faptul ca noile reglementari privind secretele comerciale nu vor limita mobilitatea lucratorilor si nu vor impune restrictii suplimentare in cadrul contractelor individuale de munca.
Sursa:
europarl.europa.eu