Unii consumatori casnici vor ramane fara contract de furnizare a energiei electrice. Au semnat cu furnizori care nu au la randul lor contracte de achizitie
energie electricafurnizori energievirgil popescueconomie
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, dezvaluie doua situatii delicate de pe piata interna de distributie a energiei electrice. In prima, ministrul semnaleaza ca unora dintre consumatori li se reziliaza contractele de furnizare a energiei, pentru ca au semnat cu furnizori ce nu au contracte de achizitie. In cea de-a doua, semnalata de consumatorii industriali: firme de furnizare au incheiat un contract cu penalitati, iar furnizorii au reziliat contractele preferand sa vanda energia pe piata zilei urmatoare, la un pret mai mare.
Unora dintre consumatorii casnici li se vor rezilia contractele cu furnizorii, din cauza faptului ca, acestia din urma, nu au la randul lor contracte de achizitie a energiei electrice si, prin urmare, nu isi pot onora intelegerile contractuale incheiate cu oamenii.
"Sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au incheiat contracte, dar in spate nu au avut achizitie de energie electrica si acuma se gandesc ca nu mai pot sa onoreze contractele. Clientii raman in serviciul universal, dar practica pe care o fac acestia nu e normala. Am niste nume, dar nu as vrea sa dau nume pentru ca nu e normal sa le fac publice in momentul de fata. Eu sper sa fie o investigatie si sa oprim acest fenomen”, a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la Digi 24.
Potrivit ministrului, unii dintre consumatorii casnici si industriali s-au trezit deja ca au contractele reziliate.
Din fericire, nimeni nu ramane fara energie electrica, datorita serviciului universal, insa ministrul atrage atentia si spune ca acest comportament nu este normal.
"Daca au vandut energie catre clienti fara sa aiba in spate achizitie de energie electrica, asa cum trebuia in mod normal, sa incheie contractul de achizitie la sfarsitul anului trecut, cand erau alte preturi si sa vanda aceasta energie electrica la clientii casnici in cursul anului 2021, atunci nu ar trebui sa fie nicio scumpire. Daca nu au facut acest lucru, ii asigur ca ne vom uita foarte atent pe achizitiile lor si s-ar putea sa fie foarte amendati. Eu sunt foarte ferm in acest lucru, nu te poti juca cu piata de energie electrica si sunt adeptul masurilor suficient de dure, inclusiv a ridicarii licentei”, a explicat ministrul Energiei, care a solicitat demararea unei investigatii in acest caz.
Citeste si: Adio cumparaturi cu bani cash? Tranzactiile in numerar - plafonate la 10.000 de euro in toata Uniunea Europeana
Insa aceasta nu e singura neregula pe care o semnaleaza consumatorii industriali. Aici este vorba despre faptul ca firme de furnizare au incheiat un contract cu penalitati, iar furnizorii au reziliat contractele preferand sa vanda energia pe piata zilei urmatoare, la un pret mai mare
Referitor la informatiile din spatiul public conform carora de la 1 iulie energia electrica ar avea un pret mai piperat, ministrul nu crede in acest scenariu. Totusi, Asociatia Energia Inteligenta se asteapta la scumpiri in lant, atat la energia electrica, cat si la energia termica, gaze naturale si lemne de foc.
Detalii, aici: Vin scumpirile. Cresc preturile la utilitati. Cat vom plati din aceasta vara la gaze, electricitate si energie termica
Piata de energie a fost liberalizata
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 preturile pentru furnizarea energiei electrice la clientii casnici nu mai sunt reglementate de catre ANRE. In aceste conditii clientii casnici pot:
-
sa identifice o oferta de furnizare in regim concurential care corespunde cel mai bine nevoilor lor si sa incheie un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential
SAU
-
sa beneficieze in continuare de serviciu universal ramanand la furnizorul de ultima instanta cu care au incheiat contract, la pretul din oferta de serviciu universal a acestuia sau sa opteze pentru oferta de serviciu universal a unui alt furnizor de ultima instanta.
Atentie: Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic.