Unde faci reclamatie daca nu primesti bon fiscal la magazin, coafor sau restaurant: nu mai esti obligat sa platesti nimic
bon fiscallipsa bon fiscalplangere bon fiscalbon fiscal anaf
Legislatia fiscala din Romania e foarte clara in privinta bonului fiscal. Orice comerciant este obligat sa-ti emita acest document, odata ce ii platesti produsele sau serviciile pe care ti le vinde. Daca nu primesti bon fiscal, ai dreptul sa nu mai achiti.
Plangere pentru lipsa bonului fiscal
In primul rand, poti solicita vanzatorului sa iti emita
bonul fiscal, daca nu face acest lucru de bunavoie.
In cazul in care comerciantul nu se conformeaza si nu tine cont de solicitarea ta, poti face o reclamatie la organele de control competente, cum ar fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (
ANAF) sau Inspectoratul pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
ANAF-ul ne spune ca putem sa plecam fara sa platim, daca nu ni se emite bon fiscal
ANAF a transmis, de curand, faptul ca romanii ar trebui sa primeasca bon fiscal inclusiv atunci cand merg la coafor, frizerie sau sa-si faca unghiile chiar si acasa, asa cum se practica de catre foarte multe manichiuriste.
In cazul in care cel ce ofera serviciile de infrumusetare nu ofera bon fiscal, clientul poate sa plece fara sa plateasca.
"Daca operatorul economic refuza, ai dreptul la serviciul respectiv gratuit", ne explica ANAF-ul.
Prin urmare, comerciantii care ocolesc legislatia fiscala si se sustrag de la transparentizarea veniturilor si plata darilor catre stat, isi asuma riscul sa nu incaseze nimic pe produsele/serviciile pe care le ofera "la negru".
De ce unii comercianti nu emit bon fiscal
In mod evident, unul dintre cele mai comune motive este dorinta de a evita plata impozitelor si taxelor catre stat. Emiterea bonului fiscal implica inregistrarea tranzactiei in sistemul fiscal, iar unii comercianti ar putea incerca sa evite aceasta responsabilitate pentru a reduce costurile si a maximiza profitul.
In aceeasi ordine de idei, anumiti comercianti care desfasoara activitati comerciale ilegale sau nedeclarate ar putea sa nu emita bon fiscal pentru a ascunde operatiunile lor si a evita expunerea autoritatilor fiscale sau legale. Prin urmare, apeland la serviciile/produsele unui comerciant ilegal, risti sa te expui riscului de a primi ceva neconform, neverificat si care nu respecta anumite standarde de calitate.
Totusi, trebuie sa precizam faptul ca, uneori, lipsa emiterii bonului fiscal poate fi cauzata de probleme tehnice sau de functionare a echipamentului de casa. In astfel de cazuri, comerciantul ar trebui sa ofere o solutie alternativa, cum ar fi emiterea bonului fiscal manual sau furnizarea altor documente echivalente.
Foto: manager.ro