Unda verde la exploatarile de gaz din Marea Neagra. Ce se va schimba acum, dupa ce Legea offshore a fost promulgata
legea offshore
Miercuri, seful statului a promulgat Legea offshore, ceea ce inseamna ca Romania poate incepe exploatarile de gaz din Marea Neagra.
"Oficial poate incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat astazi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022).
Legea prevede un set de masuri privind stabilitatea regimului fiscal si de redevente petroliere, precum si eliminarea impozitarii suplimentare a veniturilor pentru preturile de vanzare la care investitorii nu realizeaza supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 85 lei/MWh), cu mentinerea grilei de impozitare in urma practicarii unor preturi mai mari de 85 lei/MWh.
De asemenea, a fost adoptata cresterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investitiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitarii deducerii investitiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adancime mai mari de 3000 m si eliminarea utilizarii pretului de referinta in determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Te-ar putea interesa si: Directiva Omnibus intra in vigoare in Romania: nu mai e de joaca cu drepturile consumatorilor. Sanctiuni dure pentru comerciant
Legea offshore ne duce cu un pas mai aproape de independenta energetica la care visam atat de mult
Referitor la beneficiile pe care le vom avea de pe urma
noii legi, ministrul Energiei spunea, in urma cu o saptamana, ca tara noastra va reusi performanta de a produce mai mult gaz decat va consuma.
"Odata cu inceperea exploatarilor din Marea Neagra, statul roman, Romania va produce practic mai multe gaze decat va putea consuma. Avem timp pana la sfarsitul anului 2026, 2027 sa ne pregatim in asa fel incat sa consumam cat mai mult si vom deveni si un furnizor de securitate energetica regionala.
Este un proiect de lege care vrea sa deblocheze investitiile din Marea Neagra. Sa nu uitam ca legea care a fost aprobata in Parlament in anul 2018 practic a blocat investitiile din Marea Neagra. (…) Acest proiect de lege vine sa deblocheze, asigura stabilitate si predictibilitate cadrului legislativ, elimina un prag de impozitare de sub 85 de lei in conditiile in care probabil pretul de cost, din estimari, se apropie de aceasta cifra si nu este normal sa impozitam ceea ce este pret de cost si asigura, pe de alta parte, un mecanism al statului roman ca, in caz de criza, sa asigure cu prioritate aprovizionarea Romaniei si, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preintampina posibile probleme in aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei", a spus ministrul Energiei.
"Romania merge spre independenta energetica", a mai spus oficialul.