Un nou val de scumpiri peste romani: comerciantii se pregatesc sa creasca preturile. Sumpirile, estimate intre 10 si 30 de procente
inflatiecresteri de pretscumpiri
Inflatia isi continua ascensiunea in Romania, antreprenorii romnai anticipand noi cresteri de pret in perioada urmatoare. Cei mai multi dintre acestia, care au raspuns in cadrul unui sondaj, au declarat ca se asteapta la scumpiri cuprinse intre 10 si 30%, dar sunt si opinii mult mai optimiste, care indica evolutii de pret mai putin usturatoare pentru buzunarele noastre, de doar 10 sau sub 10%.
Referitor la cat de dramatice vor fi cresterile de pret, 77,1% vor urca preturile cu valori cuprinse intre 10-30%, 14,3% vor creste sub 10% si 8,6% vor creste sub 10%.
Antreprenorii locali nu cresc doar preturile, ci majoreaza si salariile propriilor angajati
In contextul actual, in care pe bugetele familiilor din Romania vor aparea presiuni suplimentare, antreprenorii fac un efort si cresc salariile angajatilor. Cel putin asta afirma 45% dintre cei chestionati.
Ei vor merge pe cresterea salariului minim cu 200 de lei neimpozabili. Amintim faptul ca, de curand, autoritatile au adoptat aceasta facilitate fiscala, care permite angajatorilor sa majoreze salariile minime cu 200 de lei, fara ca acesti bani sa fie supusi vreunei impozitari, ci sa ajunga direct in buzunarele angajatilor. Masura este, bineinteles, optionala, dat fiind faptul ca la randul lor companiile din Romania se confrunta cu probleme legate de lichiditate si spatiu fiscal.
La intrebarea: "Care este motivul pentru care nu veti creste salariul angajatilor dvs. incadrati cu salariul minim", antreprenorii au raspuns: cheltuieli mari cu combustibilul/energia/gazul – 52,5%, mentinerea competitivitatii in cadrul unor contracte semnate – 45%, cresteri salariale acordate anterior – 27,5%, cheltuieli mari cu materia prima – 15%.
Ce obiective au oamenii de afaceri din Romania pentru viitor? Ei bine, la acest capitol antreprenorii sunt destul de rezervati. 70% din antreprenori au mentionat mentinerea activitatii si a angajatilor la nivelul actual, 25% au mentionat dezvoltarea activitatii si cresterea numarului de angajati si restul de 5% vor diminua activitatea firmei.
Sondajul a fost realizat de Consiliul National al IMM-urilor in perioada 10 – 18 mai 2022. La sondaj au raspuns 2835 de antreprenori. In ceea ce priveste forma de organizare, respondentii au fost 72,5% microintreprinderi, 17,5% intreprinderi mici si 10% intreprinderi mijlocii. Referitor la domeniul in care respondentii isi desfasoara activitatea, 72,5% sunt din servicii, 22,5% sunt din productie si restul de 5% sunt din domeniul comertului.