Un nou motiv de sanctiune de la ANAF: Fiscul pleaca deja in controale
anafmasini second handtvafactura electronica
Romanii care cumpara masini second hand din statele membre ale Uniunii Europene si care incalca prevederile TVA intracomunitare, risca sa suporte consecintele pe care le vor dispune inspectorii Fiscali, pentru ca se anunta controale pe aceasta tema.
In baza noilor prevederi legale (Ordonanta de urgenta a Guvernului 120/2021), Registrul Auto Român (RAR) va transmite catre
ANAF informatii despre cei care cine cumpara masini second hand din statele membre ale Uniunii Europene.
Entitatea sau persoana fizica ce se regaseste pe documentele de achizite ale unui autovehicul cumparat din interiorul blocului comunitar trebuie sa se prezinte la Registrul Auto Român (RAR), pentru efectuarea formalitatilor legale necesare.
“Pentru vehiculele rutiere provenite din tari membre UE, R.A.R. transmite catre Agen?ia Nationala de Administrare Fiscala, in format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achizitia intracomunitara, inclusiv documentele de provenienta, anterior eliberarii cartii de identitate a vehiculului. Procedura de aplicare a prezentului alineat se stabileste prin protocol incheiat intre cele doua institutii", conform documentului.
Autoritatile vor sa combata frauda in domeniul comertului auto din UE
Masurile se impun
"intrucat combaterea fraudei in domeniul comertului cu autoturisme rulate de provenienta intracomunitara reprezinta una dintre liniile prioritare de actiune la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cazuistica a demonstrat ca prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative si, in multe cazuri TVA ramane nerecuperabila", precizeaza documentul.
De asemenea, se mai arata in textul Ordonantei, s-a luat aceasta decizie "avand in vedere necesitatea instituirii unor reguli clare si suficiente cu privire la facturarea electronica, cu rol determinant in stabilitatea si eficienta legislativa nationala, inclusiv prin inlaturarea unor insuficiente legislative care nu permit aplicarea prevederilor Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice, transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice" si, totodata, "promovarea acestui act normativ este determinata si de necesitatea concentrarii materiei la care face referire, respectiv reglementarea unica a facturarii electronice, cu luarea in considerare a unui nivel de predictibilitate fata de mediul de afaceri si comensurarea beneficiilor viitoare".