Un mic paradis fiscal care a ajuns la stadiul de junk
cipruretrogradareratingdatorii suveranegreciacriza
Ciprul o ia pe urmele Greciei, din cauza ca agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a revizuit in scadere, cu o treapta, de la "Baa3" la "Ba1", ratingurile pentru obligatiunile emise de guvernul cipriot.
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a revizuit in scadere, cu o treapta, de la "Baa3" la "Ba1", ratingurile pentru obligatiunile emise de guvernul cipriot si le-a atribuit o perspectiva negativa, care indica ca este posibila o noua retrogradare.
Standard&Poor's a dat tonul
De asemenea, Moody's a retrogradat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Ciprului, de la "Prime-3" la "Not-Prime".
In urma acestei decizii, Moody's devine a doua mare agentie de evaluare financiara care retrogradeaza Cipru in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), dupa decizia similara anuntata de Standard&Poor's in ianuarie.
Bancile cipriote, puternic expuse pe piata elena
Decizia Moody's de a revizui in scadere ratingurile pentru obligatiunile emise de guvernul cipriot indica riscul crescut ca executivul sa furnizeze sprijin financiar bancilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia si a impactului acestor masuri asupra soliditatii financiare a guvernului cipriot.
De asemenea agentia a tinut cont de impactul asupra increderii pietelor al temerilor privind sectorul bancar din Cipru, precum si de incertitudinile extinse privind perspectivele macroeconomice ale Europei. Pe ansamblu, increderea fragila a pietelor in Cipru, care deja a dus la o pierdere a accesului la pietele internationale de capital, va continua probabil, apreciaza Moody's.
Consolidarea fiscala va duce la reducerea deficitului
Faptul ca agentia a retrogradat ratingurile cu doar o treapta indica dezvoltarile pozitive din Cipru, de cand Moody's a plasat sub revizuire ratingurile tarii, pentru o posibila retrogradare, in noiembrie 2011. Agentia apreciaza programul amplu de consolidare fiscala adoptat de guvernul cipriot, care va duce la o reducere a deficitului in acest an.
Decizia Moody's de a atribui o perspectiva negativa ratingurilor reflecta riscurile semnificative care continua sa apara din cauza crizei datoriilor suverane din Grecia si care va continua sa provoace dificultati Ciprului in urmatoarele 18-24 luni.
Datoria suverana a Greciei trage in jos si Ciprul
Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene si de dificultatile macroeconomice interne, sustine Moody's.
Testele de stres ale agentiei asupra bancilor din Cipru arata ca necesitatile de capital sunt mai ridicate acum fata de estimarile precedente ale
Moody's, care includ pierderile cauzate de detinerea obligatiunilor suverane elene in urma schimbului de actiuni si de deteriorarea calitatii activelor in ipru si in Grecia.
Bancile trebuie sa-si majoreze capitalul cu 20% din PIB
Pentru ca bancile sa ajunga la un nivel adecvat al capitalului, Moody's apreciaza ca ele trebuie sa-si majoreze capitalul cu echivalentul a peste 20% din PIB. Unele din necesitatile de capital sunt incluse in actualele planuri de recapitalizare ale bancilor.
Totusi, Moody's apreciaza ca exista riscul ca sectorul privat sa nu poata furniza intregul capital necesar, care va trebui probabil finantat printr-o majorare a datoriei guvernamentale. Ratingul "Ba1" exprima estimarea Moody's ca executivul din Cipru ar putea fi nevoit sa contribuie la majorarea capitalului bancilor cu echivalentul a 5-10% din PIB.
Trei banci din Cipru au expunere mare in Grecia
Trei banci cipriote au o expunere deosebita pe Grecia: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank.
Bank of Cyprus este cea mai mare banca din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 in Cipru, si aproximativ 12.000 de angajati, din care 3.560 in Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piata romaneasca in 2007 si, in prezent, isi desfasoara activitatea prin 13 sucursale si doua agentii.
In Romania, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (Romania) este membra a Grupului Marfin. Incepand din luna mai 2008, banca si-a schimbat numele in Marfin Bank, ca urmare a finalizarii fuziunii de pe piata elena a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank si Laiki.