Ultimul an pe piata pentru aparatele de aer conditionat ON-OFF
aparateaer conditionatlegislatia europeanavioleta lucaflancovanzari
Flanco estimeaza ca piata aparatelor de aer conditionat a inregistrat o crestere semnificativa in primele sase luni ale anului, ajungand per total la un volum de vanzari cu 20% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea a fost determinata in principal de o luna mai cu mult mai calduroasa decat anul trecut.
„Achizitiile de aer conditionat raman inca achizitii sezoniere” spune Violeta Luca, CEO Flanco. „Vanzarile au inregistrat cresteri inca din luna februarie a acestui an, dar luna mai, cand temperaturile au fost mai ridicate decat anul trecut, s-a remarcat cu cea mai importanta crestere in valori absolute si relative.”
Legislatia europeana a influentat si ea in acest an vanzarile de aparate de aer conditionat, in special in randul cumparatorilor sensibili la oferte speciale. Directiva europeana ErP 2009/125 CE a impus standarde ridicate de eficienta energetica, in care vechile modele de aparate de aer conditionat, cu compresor ON/OFF nu se mai incadreaza. Aparatele care nu respecta standardele impuse, de eficienta energetica, nu vor mai fi comercializate din 2014, astfel incat anul acesta se lichideaza toate tipurile de aparate neconforme cu noua legislatie – fapt care a determinat formularea de oferte de pret foarte atractive.
„Mediatizarea schimbarilor impuse de directiva europeana a determinat cresterea vanzarilor de aparate ON-OFF, mai accesibile ca pret, care reprezinta peste 80% din totalul vanzarilor de aparate de aer conditionat” explica Violeta Luca. „Pe de alta parte, si noi ne-am pregatit din timp cu stocuri de echipamente pe toate categoriile de pret si cu oferte competitive de montaj, asa incat am putut valorifica aceasta noua tendinta.”
Cum beneficiile aduse de aparatele noi, cu tehnologia Inverter, sunt mai mari, si vanzarile acestora au crescut.
„In totalul vanzarilor Flanco de aparatele de aer conditionat, cele cu Inverter au avut o evolutie pozitiva in prima jumatate a anului, ajungand la 13% fata de 8% in 2012” declara Violeta Luca. „Economia poate fi privita din doua perspective: prima este cea imediata, care deriva din oferta de pret si este evidenta in cazul aparatelor on/off; cealalta este cea pe termen lung, datorata eficientei energetice a aparatelor cu tehnologie Inverter.”
Noile aparate cu tehnologie Inverter asigura un consum cu 30% mai mic fata de cele vechi. Ele includ tehnologii si aplicatii care aduc beneficii majore comparativ cu vechile produse. Multe dintre aparatele de acest tip din portofoliul Flanco au filtre performante cu carbon activ Hepa, sau cu S-plasma Ion, care asigura calitatea si puritatea aerului din incaperi. Zgomotul unitatilor exterioare este diminuat considerabil, temperatura din interiorul locuintei este reglata la nivelul dorit intr-un interval de timp cu pana la 15% mai scurt, iar emisiile de CO2 sunt reduse.
Preferinta romanilor pentru aparatele de aer conditionat de 12.000 de BTU a ramas constanta, ponderea acestora situandu-se in prima parte a anului intre 70-75% din total piata, conform estimarii Flanco. Acestea ofera un raport optim pret/putere pentru multi dintre cumparatori si sunt adesea folosite pentru racirea a doua incaperi (hol plus o camera).
“Pentru a doua jumatate a anului, vanzarile depind de evolutia temperaturilor, dar cresterea totala a pietei, datorata cumulului de factori – legislatie, oferte atractive si montaj prompt – se va mentine, probabil, la un nivel total de 15% fata de anul trecut”, adauga Violeta Luca. Investitia intr-un aparat de aer conditionat pleaca de la valoarea de 999 de lei si poate ajunge pana la 4.799 lei.