Ultima saptamana de razboi, intaia de dragoste din PSD?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ultima saptamana de razboi, intaia de dragoste din PSD?
Ultima saptamana de razboi, intaia de dragoste din PSD?
de Magda Florea la 24 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
congres psdviorica dancilaalegeri europarlamentarepsdcongres 29 iunie

Social-democratii vor da testul suprem la Congres. Congresul din 29 iunie poate sterge PSD de pe harta politicii romanesti sau il poate reinventa, acum, in pragul alegerilor prezidentiale, si il poate duce din nou pe culmile succesului. Saptamana aceasta, lucrurile se transeaza in alb si negru. Griul a disparut din peisajul celor de la PSD-ALDE, odata cu avalansa de probleme si lovituri care se abat asupra partidului atat din interior, cat si din exterior. Cartea pe care va merge PSD la Congres va fi decisiva nu doar pentru urmatorul an de guvernare, ci pentru intreaga existenta politica a celui mai puternic partid politic de la Revolutie pana in prezent si indiferent ca ne place sau nu sa ii oferim aceasta titulatura, cifrele au vorbit intotdeauna de la sine. Un bazin electoral de 5 milioane de romani, votanti fiedeli, in majoritate asistati social sau pensionari, au asigurat plutirea PSD pe valurile politicii, pana pe 26 mai, cand vaporul a fost lovit de un aisberg. Si de atunci, social-democratii nu isi mai revin.

In PSD se dau lupte grele acum pentru functii. Toti vor sa apuce cat mai mult din fosila ciolanului partidului, care are asigurat inca un an de guvernare, cel mai probabil ultimul. Pana la alegerile locale din 2020, PSD va merge pe deviza "totul sau nimic" sau, mai bine zis, pe mott-ul "acum ori niciodata". Practic, PSD incearca sa traga cat poate, acum cand zilele in fruntea tarii ii sunt numarate.

Iar aceasta tentatie de a apuca cat se poate este vizibila la nume grele din partid, care in aceste zile se dezic unii de altii, se contrazic, emit speculatii, se ataca si, mai mult decat atat, il ataca pe fostul lider, Liviu Dragnea. 

Trendul general in PSD este de delimitare de Liviu Dragnea. Exceptand cateva voci care inca mai bat apa in piua cu fostul lider, toti social-democratii ii arunca lui Dragnea toata vina Pamantului. Nu ca nu si-ar merita-o, insa Dragnea nu a fost singur. Pana la arestarea lui, nimeni nu urla cu surle si trambite impotriva lui, si orice conflict care mocnea era stins automat si iesea din vizorul public. Toate erau bune si frumoase si brusc, dupa arestare si, mai ales dupa pierderea alegerilor europarlamentare, Dragnea a devenit persona non grata in PSD.


A fost un cocktail fatal pentru Dragnea arestarea cu toppIng de umilinta la alegeri. De ce? Pentru ca PSD a picat in cap. Daca PSD castiga sa presupunem, cu 75-80% alegerile europaramentare, Liviu Dragnea era martir in inchisoare. Social-democratii nu ii dadeau tablourile jos de pe perete asa cum i le-au dat lu' Ceausescu in '90. Nu!. Dragnea ar fi fost martirizat, chiar si arestat.

De la aceasta diferenta sensibila trebuie sa pornim discutia. Si anume, sa facem bine distinctia dintre adevaratele motive pentru care PSD se dezice azi de Dragnea, pentru a putea anticipa cu adevarat care va fi strategia pe care o va adopta partidul in perioada urmatoare si ce decizii se vor lua la Congres.

Care e cea mai plauzibila teorie? Ce se va intampla la Congres?


Paul Stanescu spunea zilele acestea ca Dragnea nu mai e membru de partid. Condamnarea sa penala a dus la pierderea acestui drept, spun social-democratii, care (CULMEA) au adunat sub umbrela de-a lungul timpului numerosi oameni condamnati penal. Insa cel care "invia mortii" nu mai poate da declaratii, asa ca nu o sa ii inviem nici noi amintind de oameni precum Adrian Nastase, Miron Mitrea, Nicolae Vasilescu, Vasile Gliga, Mircia Muntean, Catalin Chereches, Adrian Severin, oameni care au avut grave probleme cu legea.

Partidul care a dat societatii cei mai multi oameni urmariti si condamnati penal vine astazi in fata Romaniei sa spuna ca Dragnea a picat in antipatie ca a primit o amarata de pedeapsa de trei ani sase luni pentru un amarat de "trafic de influenta". "Un fleac" ar spune Calin Popescu Tariceanu, pe care PSD il tine aproape si pentru care PSD a votat pentru mentinerea imunitatii parlamentare, blocand ancheta DNA, in care procurorii il suspecteaza de luare de mita in valoare de 800.000 de dolari pe vremea cand era premier. Si toate acestea dupa ce 6 milioane de romani au spus la Referendum ca nu mai vor interventii abuzive in Justitie. Ce a inteles PSD, deci, din 26 mai? Sa faca scut in jurul lui Tariceanu. Punct.

Acest PSD ne spune ca Dragnea nu mai e membru de partid pentru ca are probleme cu legea.

De fapt, Dragnea nu mai e in gratiile nimanui pentru ca a reusit in doar doi ani de conducere a PSD si a intregii Romanii, sa duca la aproape jumatate scorul electoral. Cea mai abrupta cadere a partidului in timp recod.

Alegerile europarlamentare i-au adus de fapt finalul carierii politice a lui Liviu Dragnea. Sau nu. Pentru ca memoria colectiva in Romania e scurta. Si cum azi, Adrian Nastase scrie pe blog si tine conferinte, si mai ieri se impusca din greseala in birou, inainte sa fie dus la inchisoare, facand un circ pe cat de hilar, pe atat de incredibil, e posibil ca si Daddy sa revina in primplan. Insa alegerile europarlamentare sunt problema numarul 1 in PSD pentru ca sunt foarte constienti social-democratii ca Romania nu ii mai vrea la Putere. De aici, pleaca alte discutii. Spre exemplu, Dancila vrea comisie de ancheta pentru cercetarea fraudelor comise la alegerile organizate chiar de Guvernul ei, iar deputatul "mitraliera", Catalin Radulescu", spune ca PSD trebuia sa dea amnistia si gratierea mai devreme, si in urma cu o luna le cerea medicilor si profesorilor care au votat cu USR si PNL, sa dea banii inapoi. Insa aici e o adevarata poveste de tipul "statului paralel", care nu merita dezbatuta mai mult in acest context.

Esential e ca PSD se va delimita tot mai mult de Dragnea si aceasta se va decide si la Congres

Usor, usor, vedem cum "zboara capete" ale apropiatilor lui Dragnea, desi primul care ar trebui sa plece din functie e premierul, care a ajuns acolo ca urmare a propunerii lui Liviu Dragnea, dar lucrurile se vor vopsi asa la suprafata. Practic vor zbura cateva persoane de pe fotolii si vor veni altii din spate. Am anticipat acest lucru inca de la aflarea rezultatelor europarlamentare, cand am spus ca strategia PSD de acum incolo va fi DEFAIMAREA FOSTULUI LIDER

Vor aparea altii care au mai fost si ei in fata si au zburat la alte scandaluri pentru ca PSD nu are oameni noi cu care sa vina. Sunt rotiti periodic si parca sistematic aceleasi persoane. Cand nenoceste unul un minister, e pus in partea cealalta. Si aici, emblematic e cazul lui Teodor Melescanu, ministrul de Externe. Dupa ce si-a dat demisia pentru organizarea dezastruoasa a alegerilor prezidentiale precedente, Melescanu ne-a delectat cu prezenta sa si la scrutinul dramatic din 26 mai. Numai ca acum tine de functie si spune ca nu pleaca nici in ruptul capului. Cam asa se vor reforma lucrurile.

Nu ne putem astepta ca, de maine, PSD sa isi schimbe doctrina, sa puna in fata oameni pregatiti profesional, intelectuali, empatici, cu viziuni democratice, pro europene, fara probleme penale. PSD doar va incerca sa transmita publicului ca Dragnea este vinovat pentru faptul ca nu avem autostrazile promise, nu avem spitalele promise, avem scumpiri la alimente, avem supraaacciza la carburant si platim pe motorina mai mult ca austriecii si la fel de mul ca nemtii, ca din cauza lui avem inflatie, ca din cauza lui s-a devalorizat cursul, ca din cauza lui un tren parcurge 700 de kilometri in doua zile, ca din cauza lui Justitia a fost ingenuncheata, ca din cauza lui s-a guvernat prin ordonante de urgenta, ca din cauza lui mediul de afaceri e distrus de masuri fiscale haotice. Practic, din cauza lui s-au intamplat toate, iar acum "noi vom face schimbarea".

Dar de ce nu s-a facut inainte? De ce nu a fost Dragnea dat jos cand au vazut toti, cum spun acum, ca face numai "belele"? Poate pentru ca nimeni nu se astepta ca Romania sa se trezeasca


Nimeni nu se astepta la scorul umilitor de la europarlamentare. PSD zicea "las'o ba ca merge asa. Astia E tot prosti". 

Dar uite ca nu mai e asa. "Nu mai merge asa", a spus Romania care nu a votat la europarlamentare pentru Parlamentul European, ci au votat impotriva Puterii de la Bucuresti, pentru ca ultimii doi ani de guvernare au pus capac oricari erori comise vreodata de orice alt Guvern PSD. Practic, acum chiar s-a intrecut masura, iar asta s-a taxat dur si probabil se va taxa si la prezidentialele de la finalul anului si la alegerile locale din 2020. 

Pana atunci, insa, vom asista la o noua poleiala a PSD, care va incerca sa convinga electoratul ca e altul ... insa romanul stie vorba aceea "lupul isi schimba parul, dar naravul ba".

Evident, aceasta teorie se va aplica in cazul in care PSD nu se sparge in bucati la Congres, asa cum avertiza chiar fostul premier, Adrian Nastase, care spunea ca daca social-democratii nu se pregatesc serios de aceasta intrunire, Congresul risca sa rupa partidul.

Este o varianta plauzibila si aceasta. E foarte probabil ca, pe fondul dezicerii de fostul lider, sa se intample si acest fenomen, insa cel mai probabil la scara mica. Un soi de PRO Romania 2, daca vreti. E putin probabil sa plece multi astazi din PSD, poate doar cei care nu mai au nimic de pierdut, nu castiga functiile la care ravnesc acum si din frustrare sa plece.

Din moment ce nu isi obtin functiile si PSD mai are la guvernare cel mult un an de zile, e foarte posibil ca aceste personaje sa plece. Intrebarea e: Cine se sinucide politic sa ii primeasca?!

Citeste si: Codrin Stefanescu: Ma socheaza lipsa de caracter din PSD. Eu nu m-am delimitat de Dragnea


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie...

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x