ULTIMA ORA: Declaratia Unica va putea fi depusa si pe hartie, nu doar online
anafdeclaratia unicafiscsalariu minim bruteugen teodorovici
O decizie de ultima ora a Finantelor prevede ca Declaratia Unica poate fi depusa si in format fizic, nu doar electronic.
Se pare ca autoritatile s-au razgandit in ceea ce priveste modalitatea de completare a Declaratiei Unice si, intr-adevar, obligarea contribuabililor sa depuna formularul doar online era o masura greu de pus in practica, avand in vedere ca Spatiul Privat Virtual functioneaza uneori cu dificultate si nu toti contribuabilii au acces la internet sau stiu sa efectueze aceasta depunere.
Astfel, varianta clasica, "pe hartie" ramane in picioare pentru romanii care intampina dificultati in Spatiul Privat Virtual sau care nu sunt foarte buni "prieteni" cu tehnologia.
Totusi, aceasta varianta este acceptata doar temporar. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca Declaratia Unica se va mai depune si fizic, doar pana anul viitor, cand va avea loc modernizarea sistemului informatic al ANAF.
”Pe de o parte, este vorba de sistemul informatic, pe de alta parte, de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc de comunicare modern. Din acest motiv, avem in calcul acceptarea si in forma pe hartie a acestei Declaratii unice pentru o anumita perioada de timp, pana lucrurile se regleaza definitiv”, a declarat Teodorovici.
in 2018, Declaratia unica trebuia depusa pana la 31 iulie, dar din 2019 data limita a fost stabilita in luna martie, insa autoritatile au prelungit si de data aceasta termenul, pana la data de 31 iulie.
Ce este Declaratia Unica si ce tipuri de venituri vizeaza
Persoanele fizice rezidente in Romania care au realizat in 2018 venituri extrasalariale aflate in sfera impozitului pe venit si realizeaza sau estimeaza ca vor realiza venituri extrasalariale si in anul 2019 au obligatia sa depuna Declaratia unica pentru impozitare.
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. De asemenea, trebuie sa depuna aceasta declaratie si persoane rezidente in Romania ce au realizat in anul 2018 venituri din strainatate impozabile in Romania.
Totodata, persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligatia declararii veniturilor si depunerii declaratiei (se completeaza sectiunea aferenta asigurarilor sociale).
De asemenea, Declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Prin intermediul Declaratiei unice, trebuie declarate urmatoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din investitii realizate din strainatate, precum dividende, dobanzi, pensii.
Citeste si:
Oficial BNR: Ne asteapta un cutremur pe piata bancara din Romania