Uite impozitarea, nu e impozitarea: Codul fiscal, modificat din nou, desi nici nu se uscase cerneala pe noile taxe impuse
codul fiscalsupraimpozitare contracte part timecontracte part timepovara pe munca
Desi nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia alesilor neamului de a supraimpozita contractele part-time, iata ca acum Codul fiscal este pe picior de modificare. Cum ar spune unii "clasici", "se schimba modificarea". PNL a initiat un proiect de lege prin care vrea sa anuleze supraimpozitarea pe munca part-time.
Supraimpozitarea contractelor part-time (cu jumatate de norma) la nivelul contractelor full-time (norma intreaga - 40 de ore pe saptamana) se aplica de putin timp, insa mediul de afaceri a reactionat dur la masuri, numeroase contracte incetand, din cauza costului mult prea mare suportat de firme, intr-o perioada deosebit de dificila pentru romani.
Se estimeaza ca avem sute de mii de astfel de contracte in vigoare, dar foarte multe sunt in pericol in continuare de a fi rupte de catre angajatori, din cauza ca acestia nu-si pot asuma cresterea cheltuielilor pentru salarii, mai ales ca de la 1 ianuarie 2023 a intrat in vigoare si majorarea salariului minim pe economie, ce presupune o presiune suplimentara pe bugetele societatilor de la noi.
"Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumatate nu au in spate o plata de taxe integrala, deci sunt contracte afectate de aceasta supraimpozitare. Eu estimez undeva intre 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de aceasta decizie (...)", spunea, la finele lui 2022, economistul Adrian Negrescu, conform
B1TV.ro.
Acestea fiind spuse, PNL se gandeste sa modifice din nou fiscalitatea si sa elimine supraimpozitarea contractelor part-time, prin intermediului unui proiect de lege.
"Cand ceva nu merge trebuie sa avem inteligenta si flexibilitatea sa admitem si sa corectam. PNL considera ca munca trebuie incurajata si nu suprataxata", sustin liberalii.
Turcan, fost ministru al Muncii: "Atunci cand ceva nu merge, trebuie sa avem inteligenta si flexibilitatea sa admitem si sa corectam"
"Sute de mii de oameni sunt afectati de prevederile actualei legi. Prin aceasta initiativa situatia lor se poate indrepta. Multe contracte de nunca vor fi scoase din economia subterana si incasarile la bugetul consolidat vor creste. PNL considera ca munca trebuie incurajata si nu suprataxata. Este foarte important sa sustinem mai mult Romania care munceste.
Atunci cand ceva nu merge, trebuie sa avem inteligenta si flexibilitatea sa admitem si sa corectam. Modul in care sunt taxate in prezent contractele cu timp partial este o inechitate si este o masura profund injusta. Ministerul de Finante si-a propus colectarea mai multor bani la buget, insa rezultatul este contrar. Munca la negru creste si oamenii care muncesc pe bani putini sunt cei mai afectati”, spune Raluca Turcan.
O supraimpozitare "cu cantec"
Inca de cand a aparut intentia de a supraimpozita munca part-time, oamenii de afacerii din Romania au tras puternice semnale de alarma, subliniind faptul ca masura e si toxica, dar si inoportuna.
"Mediul de afaceri considera ca aceasta masura fiscala ignora realitatea pietei muncii si specificul multor domenii de activitate in conditiile in care legislatia muncii permite incheierea unor astfel de contracte de munca cu timp partial, flexibilitatea si libertatea de alegere a modului si a timpului de lucru reprezentand o preocupare importanta in ultimii ani pentru adaptarea la conditiile socio-economice actuale.
Printre efectele ce nu intarzie sa apara, intrevedem incetarea unui numar semnificativ de contracte de munca cu timp partial ce va conduce implicit la cresterea ratei somajului. Asadar, nu este greu de anticipat ca supraimpozitarea contractelor de munca cu timp partial va avea efecte contrare celor asteptate de autoritati”, a declarat Serge R. Gonvers, country managing Partner, Baker Tilly Romania, conform
Agerpres.
Foto: pixabay.com