UE vrea cu orice pret sa nu mai depinda de energia din Rusia: pompeaza alte miliarde de euro
independenta energetica
Razboiul declansat de Rusia in Ucraina ne obliga sa acceleram procesul de dobandire a independentei energetice fata de Moscova.
Pentru a putea realiza acest obiectiv,
Comisia Europeana tocmai a anuntat ca pune la bataie alte trei miliarde de euro.
Astfel, joi, Executivul european a dat startul celei de-a treia cereri de proiecte la scara larga in cadrul Fondului UE pentru inovare, al carei scop este de a promova implementarea de solutii industriale pentru decarbonizarea Europei.
Proiectele ce pot contribui la dobandirea independentei energetice vor primi finantare generoasa de la UE
Urmeaza ca, din bugetul consistent anuntat de Comisie, sa primeasca finantare mai multe proiecte importante, de diverse tipuri. De exemplu, se aloca un miliard de euro pentru proiectele ce vizeaza decarbonizarea generala. Aici avem proiecte inovatoare in domeniul energiei din surse regenerabile, al industriilor energointensive, al stocarii energiei sau al captarii, utilizarii si stocarii dioxidului de carbon, precum si in domeniul produselor care le inlocuiesc pe cele generatoare de emisii puternice de dioxid de carbon (este vorba, in special, despre combustibilii cu emisii scazute de dioxid de carbon utilizati in domeniul transporturilor, inclusiv al transportului maritim si aerian).
Totodata, vor primi finantare generoasa, electrificarea inovatoare in industrie si hidrogenul, precum si productia de tehnologii curate sau proiecte extrem de inovatoare in domeniul tehnologiilor disruptive sau revolutionare care vizeaza decarbonizarea profunda in toate sectoarele eligibile ale fondului.
Proiectele vor fi evaluate de experti independenti in functie de nivelul lor de inovare, de potentialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de sera, de maturitatea lor operationala, financiara si tehnica, precum si in functie de potentialul lor de aplicare la scara larga si de rentabilitatea lor. Cererea este deschisa pana la 16 martie 2023 pentru proiecte situate in statele membre ale UE, Islanda si Norvegia.
Proiectele promitatoare care nu sunt suficient de mature pentru a primi un grant pot beneficia de asistenta pentru dezvoltarea proiectelor din partea Bancii Europene de Investitii.
Unde se pot depune proiectele inovatoare
Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finantare si licitatii al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii cu privire la intreaga procedura. Candidatii vor fi informati cu privire la rezultatele evaluarii in cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2023. Acordarea granturilor si semnarea proiectelor va avea loc in al patrulea trimestru al anului 2023.
Important de precizat este si faptul ca, pe 29 si 30 noiembrie 2022, vor fi organizate un webinar privind lectiile invatate in urma cererii anterioare de proiecte si o zi de informare, pentru a le oferi potentialilor candidati posibilitatea de a obtine informatii si de a adresa intrebari cu privire la noua cerere de proiecte.
Foto: pixabay.com