UE va produce in 2012 primele vinuri bio
ueuniunea europeanavinvinurivinuri biostruguri
UE va putea produce in acest an primele vinuri bio, prin punerea in practica a unor norme privind etichetarea si a unor noi reguli armonizate pentru cresterea transparentei in domeniu.
Potrivit France Presse, regulile privind agricultura bio exista deja in Uniunea Europeana, insa nu acopera si practicile oenologice, repectiv intregul proces de transformare, de la struguri la vin. Noile etichete vor fi aplicate incepand cu recolta viticola din aceasta toamna. Pentru a putea fi etichetate bio, vinurile vor trebui sa respecte anumite practici oenologice - acidul sorbic si desulfurarea nu vor fi autorizate. De asemenea, nivelul de sulfiti va trebui sa fie foarte redus.
Prin aceste reglementari, Bruxellesul doreste sa se asigure ca li se garanteaza consumatorilor ca orice vin bio va fi produs conform unor reglementari mai stricte. De asemenea, UE doreste sa-si consolideze pozitia la nivel global in domeniul vinului, in conditiile in care vinuri bio sunt deja produse in SUA, Chile, Australia si Africa de Sud.
Vinurile bio europene vor trebui sa aiba o concentratie maxima de sulfiti de 100 mg la 1 litru de vin rosu (fata de 150 mg/litru la vinul rosu obisnuit) si de 150 mg la 1 litru de vin alb sau rose (fata de 200 mg/litru la vinul alb sau rose obisnuit).
Mai mult, strugurii vor trebui produsi in conditii biologice foarte stricte, iar folosirea pesticidelor va fi limitata. Suprafata cultivata cu struguri pentru vin bio in UE este estimata la 75.000 ha, dintr-un total de 3,5 milioane ha. Cele mai generoase suprafete se gasesc in Italia (30.341 ha), Franta (21.403 ha) si Spania (17.665 ha). (via
Agerpres)