UE impune norme foarte stricte agentiilor de rating
ueregulitmoody'sfitchrating
Comisia Europeana a aprobat norme mai stricte pentru reglementarea activitatii agentiilor de rating.
Potrivit RTT News, noile reguli au fost discutate si stabilite anterior, in noiembrie 2012, de catre membrii Parlamentului European si au rolul de a slabi dependenta investitorilor de ratingul acordat de aceste agentii produselor financiare.
In plus, se doreste cresterea transparentei si reducerea riscului aparitiei unor conflicte de interese intre institutiile din acest sector.
Agentia de presa EFE precizeaza ca nu s-a creat inca o agentie europeana de rating, asa cum se preconizase inainte, insa s-a stabilit ca reevaluarea unui calificativ sa aiba loc la 12 luni, si nu la 6 luni, ca pana in prezent.
In plus, s-a realizat un regim de rotatie, prin care emitentii produselor financiare structurate care platesc agentiile de rating pentru evaluarea produselor vor fi obligati sa schimbe instituiile la fiecare patru ani.
Mai mult, emitentii sunt obligati sa ceara evaluarea lor de cel putin doua agentii de rating. Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, institutiile vor fi obligate de UE sa anunte daca vreuna dintre entitatile pe care le evalueaza detine peste 5% din capitalul respectivei agentii de rating sau din drepturile de vot in cadrul acesteia.
De asemenea, societatile emitatoare de produse financiare nu vor avea dreptul sa detina peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot in mai mult de o singura agentie de rating.
Cele mai mari institutii de acest gen, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, toate trei provenind din SUA, au fost acuzate de europeni ca au contribuit la extinderea crizei financiare, dupa ce au retrogradat mai multe tari, distrugandu-le astfel credibilitatea si punandu-le in situatia in care nu s-au mai putut imprumuta pe pietele financiare.