TVA de 5% pentru hoteluri, restaurante si servicii de catering, 15 martie 2019 termen pentru plata impozitului pe venit
modificare tvascadere tvatva turismplate impozit profit
Premierul Romaniei i-a solicitat ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, sa elaboreze un proiect de act normativ care sa ajusteze unele prevederi legale in raport cu situatia existenta si sa introduca mecanisme corective pentru un tratament corect si echitabil al contribuabililor.
Masura este de natura sa contribuie la cresterea atractivitatii mediului de afaceri din Romania.
Astfel, pana la finele anului, unitatile administrativ-teritoriale pot solicita imprumuturi, in limita a 450.000.000 de lei, pentru finantarea furnizarii energiei termice in sezonul rece.
Unitatile administrativ-teritoriale pot contracta imprumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale, si numai daca, la data depunerii documentatiei nu prezinta restante la imprumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.
Documentele in vederea contractarii imprumutului se depun pana pe 29 noiembrie 2018 la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice.
Actul normativ va mai prevedea aplicarea unui tratament fiscal unitar pentru sumele inregistrate conform reglementarilor contabile in concordanta cu Standardele internationale de raportare financiara ca baza a contabilitatii, cu exceptia sumelor care provin din actualizarea cu rata inflatiei, precum si includerea contribuabililor care realizeaza venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza castigului net anual, in categoria celor care beneficiaza de bonificatie la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
De asemenea, este prevazuta extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru:
- cazarea la hotel, inclusiv camping;
- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
- utilizarea facilitatilor sportive;
- accesul in parcuri de distractii si parcuri recreative.
Potrivit MFP, impactul bugetar negativ asupra incasarilor din TVA poate fi compensat partial, pe termen mediu, prin reducerea evaziunii fiscale si cresterea gradului de conformare voluntara in aceste sectoare economice, in conditiile in care, in 2015, s-a constatat ca reducerea TVA de la 24% la 9% a dus la cresterea sumelor declarate in deconturile de TVA cu 30%, in sectorul de restaurante.
Totodata, se stabileste 15 martie 2019 drept termen de plata pentru impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru diferentele de impozit si/sau contributii ramase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuala pentru perioada 2014-2017.
Pentru plata cu anticipatie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuala, care au in vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice in 2017 si definitivarea contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acorda o bonificatie de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral pana la 15 decembrie 2018, inclusiv.
Se stabileste 30 iunie 2019 drept termen de plata pentru contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizii de impunere anuala pentru definitivarea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017.
Pentru plata cu anticipatie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au in vedere definitivarea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acorda o bonificatie de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral pana la 31 martie 2019, inclusiv.
Mai este prevazuta introducerea unor masuri prin care Ministerul Finantelor, in calitate de furnizor de ajutor de stat, la emiterea angajamentelor legale, sa poata utiliza disponibilul de credite bugetare pe intreaga perioada de valabilitate a schemelor de ajutor de stat si nu doar pe perioada acoperita prin legile bugetare anuale, respectiv anul curent si 3 ani ulteriori.
Anual, pana la 15 august, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au obligatia sa notifice Comisia de autorizare a imprumuturilor locale din cadrul MFP referitor la sumele autorizate pentru anul in curs, sumele autorizate care vor fi trase pana la sfarsitul anului, sumele autorizate ca trageri pentru anul in curs care sunt disponibilizate si reprogramarea tragerilor pentru anii urmatori.
Citeste si:
Fluxul net al investitiilor straine directe a insumat 4,797 miliarde de euro, in 2017
In cazul nerespectarii acestei obligatii, CAIL anuleaza sumele autorizate ca trageri pentru anul in curs si netrase pana la data de 31 august. In 2018, termenele precizate anterior sunt 15 si 31 octombrie 2018.