Tudorel Toader dezvaluie cum se pot elibera detinutii pe nedrept, prin Legea recursului compensatoriu
legea recursului compensatoriucedodetinuticondamnati penalcodul penalcodul de procedura penala
Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca Legea recursului compensatoriu are o prevedere in baza careia se pot elibera nedreptatit multi detinuti din inchisorile romanesti.
Tudorel Toader a scris, luni seara, un mesaj pe pagina sa de Facebook, in care prezinta o chichita legislativa a recursului compensatoriu. Potrivit fostului ministru al Justitiei, aceasta ar facilita eliberarea din inchisori a mai multor detinuti, fara ca acestia sa fie indreptatiti sa fie pusi in libertate.
Este vorba despre prevederea conform careia, daca exista o celula intr-un pavillion al inchisorii, care nu corespunde standardelor europene de detentie, toti detinutii pot invoca aceasta neregula si pot cere eliberarea, chiar daca ei sunt inchisi conform standardelor CEDO.
Toader se sustrage de la vina adoptarii acestui act normativ, spunand ca " Legea prinind recursul compensatoriu a fost promovata anterior preluarii portofolilui de la MJ"
"Prin documente voi demonstra faptul ca Legea prinind recursul compensatoriu a fost promovata anterior preluarii portofolilui de la MJ, faptul ca in procedura parlamentara am dat aviz negativ si faptul ca in controlul de constitutionalitate am sustinut neconstitutionalitatea proiectului de lege!”, a explicat fostul ministru al Justitiei.
21.000 de condamnati au fost eliberati prin Legea recursului compensatoriu
Deputatul PNL Florin Roman a spus ca, din luna iunie, 3.000 de detinuti din penitenciarele din Romania au reusit sa iasa iasa in libertate, beneficiind de Legea recursului compensatoriu. In total, de cand a intrat in vigoare, 21.000 de detinuti au fost eliberati.
Deputatul PNL critica faptul ca atat de multi detinuti au reusit sa se libereze, in contextul in care, dupa evenimentele tragice de la Caracal, care zguduie de cateva luni opinia publica din Romania, premierul Viorica Dancila promitea inasprirea pedepselor pentru categoriile foarte periculoase de infractori.
"Fata de luna iunie, numarul celor eliberati mai repede de guvernul PSD a crescut cu 3000. Dupa tragedia de la Caracal, premierul Dancila promitea cu voce grava, inasprirea pedepselor si detentie pe viata pentru criminali. Toate aceste declaratii au ramas vorbe. Mai mult decat atat, guvernul Dancila a blocat abrogarea recursului compensatoriu”, a transmis Florin Roman.
1877 persoane au fost incarcerate din nou
Pana la jumatatea lunii septembrie au fost eliberati mai devreme prin recurs compensatoriu peste 21.000 de condamnati, 7000 dintre acestia fiind acuzati de crima, viol, talharie sau coruptie, a spus deputatul PNL, punctand faptul ca aceste cifre sunt luate de la Ministerul Justitiei.
"Cel mai grav este insa ca nu mai putin de 507 infractori eliberati au comis noi fapte violente: 47 au comis omoruri si omor calificat; 357 au comis noi talharii; iar 47 au violat din nou!”, a subliniat Florin Roman.