Traim pe datorie: Romania se scufunda in deficit, macinata de lipsa investitiilor si cheltuielile cu pensiile si salariile
datorie publicadatoria romaniei
Ministerul Finantelor tocmai a publicat datele privind datoria publica a Romaniei, pe luna septembrie. Analizand cifrele, tragem o concluzie simpla: Romania este puternic indatorata. Datoria publica a tarii noastre a ajuns la 48,5% din PIB, crescand cu 57 de miliarde de lei de la inceputul anului, pana la 556,4 mld. lei.
"Din pacate, bugetele din ultimii ani s-au construit pe deficit. Daca aceste deficite s-ar fi dus in infrastructura, in zona de invatamant sau sanatate ar fi fost bine, dar observam ca cea mai mare parte a deficitului este data de sustinerea cheltuielilor curente, salarii, pensii, ceea ce face ca acest deficit sa se adanceasca in viitor", transmite analistul financiar Adrian Benta.
Autoritatile transmit si ele ca "Romania are a noua cea mai mica datorie publica dintre cele 27 de tari membre UE".
Conform informatiilor comunicate de
Institutul National de Statistica (INS) in 7 decembrie 2021 privind valoarea estimata a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfarsitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentala reprezinta 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.
Conform metodologiei Uniunii Europene, ponderea datoriei guvernamentale in PIB se calculeaza luand in considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate in ultimele 4 trimestre comunicate de catre INS.
De asemenea, potrivit celui mai recent Comunicat Eurostat din luna octombrie 2021 privind evolutia nivelului de indatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, Romania s-a situat pe locul 9 intre statele membre UE, cu un nivel de indatorare de 47,5% din PIB, dupa Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Ceha (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) si Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).
Informatiile privind evolutia datoriei publice, activitatea pe piata primara si secundara a titlurilor de stat, precum si evolutia indicatorilor de risc utilizati in implementarea Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2021- 2023, pot fi consultate pe website-ul Ministerului Finantelor la sectiunea Datorie Publica – Statistici si prezentari – Datorie guvernamentala.