Tot mai scumpa noastra paine cea de toate zilele. La scara globala, preturile alimentelor cresc, iar recoltele sunt tot mai slabe
scumpire alimentecresteri preturi alimentescumpire zahar
Nu numai statisticile locale, realizate de Institutul National de Statistica, sau, la nivelul Uniunii Europene, de Eurostat, arata scumpirea alimentelor, ci si organisme internationale.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) publica, in fiecare luna, Food Price Index.
Acest indicator masoara modificarile de preturi dintr-un cos de alimente in care intra cerealele, uleiurile vegetale, produsele lactate, carnea si zaharul.
Cele mai noi data releva ca, luna trecuta, acest indice a crescut la 127,4 puncte, de la valoarea revizuita de 123,5 puncte, in iulie.
Indicele a crescut, dupa doua luni consecutive de declin.
In august 2021, preturile la zahar, uleiuri vegetale si unele cereale s-au majorat, dar, iar, in ritm anual, preturile avansat cu 32,9%, luna trecuta.
In cea de-a opta luna a anului in curs, pe ansamblu, cerealele s-au scumpit cu 3,4%, fata de iulie, insa graul s-a ieftinit cu 8,8%, iar orzul a fost cu 9% mai scump.
In acelasi timp, preturile la porumb si orez au scazut.
Tot in august, pretul uleiurilor vegetale a sporit cu 6,7%, in raport cu iulie, iar preturile produselor lactate s-au diminuat usor.
Totodata, zaharul s-a scumpit cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind productia din Brazilia, cel mai mare exportator global.
In ceea ce priveste prognozele, din cauza secetei din mai multe state mari producatoare de cereale, FAO a inrautatit estimarile productiei mondiale in acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, de la 2,817 miliarde tone, in precedenta prognoza, dar in crestere, fata de nivelul din 2020.
Cea mai mare revizuire este a productiei de grau, in scadere cu 15,2 milioane tone fata de estimarea din iulie, la 769,5 milioane de tone, in special din cauza conditiilor meteo nefavorabile din SUA, Canada, Kazahstan si Rusia.
Vestea buna este ca, atat FAO cat si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza ca, in primii ani ai perioadei 2021-2030, preturile produselor agricole si alimentare vor urma inregistra o corectie.
Foto: pexels.com