Specialistii romani din domeniul HR mai adauga faptul ca un al doilea motiv important este reprezentat de angajarile care se fac in cadrul companiilor de stat.
Si totusi, cererea de forta de munca este in crestere cu pana la 30%, atat datorita investitiilor anuntate de catre companiile straine care intra acum pe piata din Romania, cat şi datorita extinderii activitatii angajatorilor existenţi sau dezvoltarii puternice a anumitor industrii.
Si astfel angajatorii se intrec in a oferi cele mai bune conditii de lucru si sunt tot mai atenti la cerintele angajatilor. Iata, in continuare, un top al celor mai des intalnite cerinte ale acestora.
1. Pachetele de beneficii si compensatii sunt unele dintre cele mai importante si includ masa si transport gratuit, abonamente de sanatate sau beneficii sportive. 7card este un astfel de beneficiu de care se bucura in prezent peste 500 de IMM-uri din Romania si mai mult de 100.000 de angajati, din mai multe orase ale tarii.
2. Calitatea spatiului de lucru este si ea tot mai apreciata, fiind, in acest moment, „esentiala” pentru angajati, potrivit unor statistici de actualitate. Calitatea vietii la locul de munca este, astfel, un criteriu foarte important pentru cei care isi cauta un loc de munca, birourile decorate cat mai creativ fiind cele mai atractive.
3. Atmosfera de lucru ocupa si ea o pozitie fruntasa in acest top, intrucat peste 40% dintre angajatii romani considera ca sefii care nu au un comportament adecvat cu angajatii reprezinta cel mai rau lucru care li se poate intampla la job. Alti aproape 30% au declarat ca si-ar schimba locul de munca din cauza colegilor care au un comportament agresiv.
4. Localizarea companiei este importanta, in primul rand, din perspectiva distantei fata de casa. Angajatii apreciaza, insa, si daca li se ofera posibilitatea de a lucra de acasa - modalitate legalizata, recent, si pe piata din Romania - si accesibilitatea sediului firmei care trebuie sa fie aproape de mijloacele de transport in comun.
5. Volumul de lucru este un factor care conteaza foarte mult, intrucat este generator de stres, peste 60% din angajatii romani declarand ca sunt stresati la lucru. Respectarea programului de lucru si a orei de plecare reprezinta, astfel, un atu pentru orice angajator care doreste sa-si pastreze echipa.
6. Posibilitatea de a avansa cat mai repede in cariera este apreciata, in principal, de angajatii cu studii superioare care urmaresc ca jobul sa le stimuleze abilitatile. Pozitia ocupata in companie trebuie sa ii inspire, sa ii motiveze si sa fie potrivita aspiratiilor lor. Astfel, compania nu trebuie sa omita sa le ofere posibilitatea de a avansa pe scara ierarhica.
7. Modalitatile de dezvoltare profesionala sunt foarte importante pentru angajatori, dar si pentru angajati. Acestia doresc sa aiba parte de experiente de invatare de calitate si de training-uri. In acelasi timp, vor sa aiba acces la cea mai moderna tehnologie si sa poata progresa zilnic.
8. Salariul trebuie sa fie, bineinteles, unul generos. Statisticile au aratat ca angajatii care cer cele mai mari salarii sunt cei care lucreaza in management, IT, constructii, arhitectura, design, proiectare si asigurari, in timp ce, cei mai realisti sunt angajatii din domeniile administrativ, relatii publice sau e-commerce.
9. Stabilitatea la locul de munca este, in prezent, cel mai important motiv pentru care angajatii soresc sa isi schimbe locul de munca cu unul la o companie solida, de incredere, spre deosebire de acum doi ani cand oamenii isi schimbau locul de munca pentru a castiga mai bine.
10. Un proces transparent de angajare este de fapt cartea de vizita a oricarui angajator. Pentru a face o impresie buna in randul potentialilor angajati, trebuie sa se aiba in vedere descrierea exacta a atributiilor jobului, durata si pasii procesului de recrutare, timpul de lucru si chiar salariul oferit.
Cele 10 puncte de mai sus ne arata ca angajatii sunt tot mai pretentiosi, insa multe dintre cererile lor pot fi indeplinite fara probleme de angajatori printr-un management eficient, care va fi benefic in primul rand pentru dezvoltarea afacerii, si nu doar pentru consolidarea echipei de lucru.
Sursa foto:
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212