Top 5: Care sunt cele mai externalizate activitati din companiile locale
outsourcingexternalizaremediapublishingcompaniiutilitati
Activitatile IT si de salarizare sunt cele mai externalizate servicii din cadrul companiilor locale, urmate de contabilitate, customer care si achizitii, potrivit estimarilor Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est. In ultimii 5 ani insa, externalizarea activitatilor contabile a inregistrat un avans considerabil pe plan local, iar prin informatizarea continua a proceselor, este estimat ca numarul companiilor care apeleaza la furnizori specializati sa creasca tot mai mult in perioada urmatoare.
„Outsourcing-ul IT a fost prima optiune in ceea ce priveste externalizarea departamentelor; treptat insa, companiile au inceput sa perceapa avantajele externalizarii si pentru alte activitati interne importante, precum salarizarea, contabilitatea sau asistenta clientilor”, a explicat Bogdan Badea, Managing Director Accace in Romania.
Daca in cazul externalizarii serviciilor IT, principalul motiv pentru care companiile apeleaza la acest model de business sunt costurile reduse, in cazul salarizarii, motivele tin preponderent de confidentialitatea datelor. In ceea ce priveste activitatile contabile, acestea sunt externalizate datorita faptului ca asigura cresterea eficientei proceselor interne, a flexibilitatii serviciilor furnizate, dar si a sclabilitatii nivelului de dezvoltare a companiilor.
„Un alt motiv pentru externalizarea contabilitatii este efortul intern prea mare al companiilor de a fi la curent cu legislatia din Romania si birocratia existenta. In plus, companiile locale resimt si necesitatea unor servicii de consultanta, care sa aduca valoare adaugata in domeniul contabilitatii”, a adaugat Bogdan Badea.
Piata de outsourcing contabil din Romania inregistreaza un ritm de crestere mai avansat comparativ cu alte state din regiune, precum Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia, insa nu este la fel de matura, acolo unde gradul de penetrare este mai ridicat, majoritatea companiilor, din toate verticalele de business, apeland la externalizarea contabilitatii.
In prezent, in cadrul companiilor locale, activitatile contabile se desfasoara preponderent informatizat, insa introducerea documentelor contabile in sistemele automate de gestiune este realizata de cele mai multe ori manual, motiv pentru care volumul de munca si rata de eroare este mare.
„Prin digitalizare, contabilitatea are sanse foarte mari sa devina unul dintre serviciile de externalizare de top datorita gradului ridicat de eficientizare in cadrul companiilor care apeleaza la acestea. Activitatile administrative se vor diminua, prin urmare si resursele umane sau financiare, iar odata cu acestea scade si rata de eroare si creste transparenta in cadrul organizatiei”, a adaugat Bogdan Badea.
In plus, externalizarea contabila nu implica numai reducerea costurilor, ci si imbunatatirea proceselor interne, in special prin cresterea transparentei fluxului informational in cadrul organizatiei. Serviciile de externalizare contabila urmeaza astfel exemplul celor de salarizare si administrare de personal si apeleaza din ce in ce mai mult la solutii tehnologice pentru a veni in sprijinul clientilor.
De altfel, externalizarea activitatilor contabile este o practica des intalnita in companiile locale din industrii precum transport si logistica, industria energetica, de petrol si gaze, media & publishing, dar si in cadrul companiilor din domeniul utilitatilor si al telecomunicatiilor.