Cautarea unui apartament in chirie poate fi distractiva, iar daca nu stii cum poti transforma o necesitate in ceva placut, inspira-te din ideile de mai jos si pune-le in aplicare, ca sa te muti cat mai repede intr-o locuinta asa cum iti place tie.
Primul pas cu care trebuie sa incepi cautarile este acela de a alege unul sau mai multe cartiere preferate din orasul in care cauti chirie. Criteriile pot fi variate, dar aplicate pe necesitatile tale sau ale familiei tale, ori ale colegului de apartament cu care urmeaza sa te muti. De exemplu, daca ai un loc de munca stabil, ar fi indicat sa cauti chirie cat mai aproape de birou sau de locul de desfasurare a activitatilor, mai ales daca locuiesti intr-un oras mare. Timpul pierdut in trafic zilnic pentru drumul pana si de la munca este foarte important si va incepe sa valoreze din ce in ce mai mult pentru tine. De asemenea, un apartament la periferia orasului este mult mai ieftin decat unul situat mai aproape de centru, dar la finalul lunii, cand vei trage linia si vei face raportul cheltuielilor, vei fi surprins sa observi ca in unele cazuri diferenta de bani se duce in transport.
Trebuie sa mai tii cont de facilitatile de care poti beneficia daca alegi o anumita zona. De exemplu, poate ai nevoie sa stai mai aproape de o facultate sau de o scoala, ori vrei sa nu faci mult pana la primul hypermarket, sau pur si simplu iti place sa stai in aer liber, asa ca proximitatea unui parc te avantajeaza.
Un alt criteriu de selectie a cartierului ideal pentru tine este nivelul de siguranta dupa care acesta este recunoscut. Daca vrei sa afli care sunt cele mai sigure zone din orasul tau, afla cum au votat romanii, intr-un studiu despre orase si cartiere realizat recent.
Ia toate necesitatile tale in calcul si alege cu grija locul unde urmeaza sa iti petreci cateva luni bune de acum incolo.
Ca sa stii la ce fel de anunturi sa te uiti, gandeste-te care ar fi marja de pret pana la care ai putea negocia pretul unui apartament de inchiriat, ca sa ti-l permiti. Chiria nu ar trebui sa depaseasca o treime din veniturile tale, ca sa te poti descurca cu banii luna de luna. Èšine cont, insa, de faptul ca la pretul chiriei se vor adauga intretinerea, energia electrica, abonamentul de Internet si cel de cablu, deci suma de care va trebui sa dispui in fiecare luna creste putin. De aceea, atunci cand inchiriezi o locuinta, trebuie sa negociezi cat poti de mult.
Urmatorul pas in alegerea locuintei pentru inchiriat este sa faci un calcul asupra suprafetei de care ai nevoie, pentru a fi confortabil. Daca locuiesti singur, o garsoniera sau un studio ar fi suficiente pentru tine ca marime. Dar in cazul in care ai familie sau cauti sa te muti cu un coleg de apartament, atunci vei avea nevoie de intimitatea proprie, asa ca trebuie sa incepi cautarile de la doua camere in sus. Vei avea nevoie de aceeasi suprafata daca lucrezi de acasa. Daca vei sta sa iti duci sarcinile de serviciu la bun sfarsit din pat, nu vei avea mare spor, in schimb un birou langa o fereastra te va ajuta sa fii mai activ.
Cautarea unui apartament poate fi mai distractiva daca primesti sustinerea sau ajutorul propriu-zis din partea unui prieten. Daca incepi cautarile cu minimum una-doua luni inainte sa fii nevoit sa te muti, e imposibil sa nu gasesti o locuinta cat mai aproape de idealul tau, mai ales daca ai langa tine un amic care sa te insoteasca la vizionari sau sa ia anunturile la puricat.
Succes in gasirea celui mai potrivit loc pentru tine!
sursa foto: shutterstock.com
Partenerii nostri
Rata somajului inregistrat in evidentele ANOFM in luna octombrie 2024 a ajuns la 3,20%
Hartuirea la locul de munca - cum poate angajatorul sa sustina salariatul hartuit?
Corectare facturi: Cand se utilizeaza codurile 384 si 380
Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025 - termene stabilite prin lege, obligatii si declaratii
Obligatiile angajatorului ca tert poprit: pasii legali de urmat
Bonusurile pentru inspectorii ANAF, direct din sumele colectate de la contribuabili