Tichete pentru vacanta, la mica intelegere. Ajutorul de la stat se vinde pe internet
tichete vacantavouchere de vacantabugetariconcediuturism romania
Tichetele de vacanta primite de bugetari sunt vandute pe internet cu 200 - 300 de lei mai putin decat valoarea acestora. Cei care nu isi doresc sa plece in concediu, sau pur si simplu nu vor sa foloseasca tichetele, le-au pus la vanzare pe internet.
Sute de anunturi umplu site-urile de vanzari din Romania cu tichete de vacanta. Ajutorul pe care statul il acorda bugetarilor este vandut la mica intelegere, romanii descoperind inca o metoda de afaceri.
Conform legislatiei in vigoare, toti bugetarii primesc un tichet de vacanta in valoare de 1.450 de lei. Acesta poate fi folosit pentru decontarea diverselor servicii in concediu, pe teritoriul Romaniei. Tichetele de vacanta sunt gandite astfel incat autoritatile sa incurajeze turismul la noi in tara, si sa-i determine pe romani sa aleaga destinatii locale de vacanta.
Citeste si:
BREAKING. Presedintele Iohannis o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA
Foarte multi bugetari prefera sa transforme voucherele intr-o sursa de profit, vanzandu-le pe internet, in loc sa mearga in vacanta si sa achite cazarea cu ele.
Majoritatea celor care vand tichete pe internet, le ofera cu 2-300 de lei sub valoarea lor. Daca tichetul de la stat valoreaza 1.450 de lei, poate fi cumparat cu 1.200, sau chiar 1.000, depinde de cum se negociaza si de disponibilitatea vanzatorului de a "lasa din pret".
Pe internet se regasesc si anunturi de vanzare pentru tichete oferite de companii private. Un exmplu in acest sens, este anuntul unui domn care a primit tichete de la firma in valoare de 300 de lei, pe care le vine acum cu 200, 250 de lei.
Din pacate pentru cei care vand si cumpara astfel tichete de vacanta, acest lucru este complet ilegal. Adrian Voican, membru ANAT: ”Nu este permis de lege! Trebuie sa le folosesti pentru tine, nu sa faci comert cu astfel de titluri de valoare care sunt subventionate de stat. Impozite se platesc pentru ele, dar de valoare mai mica.”
Vanzatorii, dar si hotelierii care accepta vouchere cumparate pot fi amendati cu zeci de mii de lei.
27.000 de lei este cuantumul maxim al amenzii care poate fi data in urma unor controale, atat celor care isi vand voucherele, cat si celor care accepta sa faca decontarea pentru alte persoane decat titularii. In plus, pensiunile, hoteluri si agentiile isi pot pierde certificatele de clasificare si licentele. Adica nu mai pot face afaceri in turism in Romania. O situatie nefericita, dat fiind ca de la intrarea in vigoare a ordonantei pentru tichete si pana la punerea ei in aplicare au trecut 9 ani.
Adrian Voican, membru ANAT: ”Anul acesta, cand poate multa lume se indoia ca se va mai pune in aplicare am vazut un val de tichete care a inundat piata tocmai acum, in vara.”