Tensiunile comerciale au redus cu 80% investitiile chineze in Europa
razboi comercialbrexitsuachinainvestitiigermania
Pe fondul tensiunilor comerciale tot mai accentuate, investitiile chineze in Europa au scazut cu 80% in primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similara din 2018, conform studiului semianual publicat luni de compania de consultanta Ernst & Young (EY).
China a investit in primele sase luni ale anului 2019, cu 80% mai putini bani decat in perioada similara a anului trecut. In primele sase luni din 2019, China a investit 2,4 miliarde de dolari in companiile din Europa, inclusiv 81 de achizitii si cumparari de actiuni, dar majoritatea au fost tranzactii de dimensiuni reduse.
Tensiunile mondiale in plan comercial au stat la baza scaderilor masive de investitii. Contextul comercial este foarte tensionat, atat din cauza razboiului comercial SUA-China, cat si din cauza Brexitului, fiindca se contureaza tot mai puternic teoria iesirii Marii Britanii din UE fara un acord.
Daca la nivel european, China a investit cu 80% mai putini bani, nici pe segmente lucrurile nu arata mai optimist. In Germania, spre exemplu, care este cea mai puternica economie a Europei si cel mai mare partener comercial al statului asiatic, chinezii au investit doar 505 milioane in primul semestru din 2019. Spre comparatie, in 2018, China a investit zece miliarde de dolari in cea mai mare economie din UE.
Nemtii sunt tot mai reticenti la investitiile chineze, pe fondul temerilor ca in urma achizitiilor, statul chinez obtine prea mult acces la tehnologiile cheie. In acest sens, nemtii au modificat legislatia, adoptand o masura care va permite Guvernului de la Berlin sa blocheze preluarea unor companii daca exista riscul ca expertiza (know-how) sa ajunga peste hotare si sa intervina in cazul in care un cumparator acumuleaza o participatie de 10%.
Citeste si:
Apartamentele s-au scumpit in luna iulie, cele mai mari cresteri de pret fiind inregistrate in Bucuresti
Romania isi doreste investitii ale statului asiatic
Romania, in schimb, isi doreste parteneriate chineze, mai ales pentru dezvoltarea infrastructurii. "Atat legislativul, cat si executivul sunt obligate sa creeze structura si suportul necesar activitatii investitionale. Si cand spun ca sunt obligate, ma refer la toti politicienii si respectiv toate institutiile statului, care din pacate se considera proprietari si se comporta ca atare, in loc sa inteleaga ca ei sunt, cum spune americanul, “public servants”, adica ocupa acea pozitie pentru a satisface nevoile si necesitatile populatiei Romaniei.
Personal, consider ca orice investitie, in principiul legislatiei europene, trebuie tratata in mod egal, transparent si competitiv, cu precadere cele in infrastructura, deoarece orice investitie in acest domeniu ramane pe toata perioada existentiala in tara noastra.
Daca toate tarile importante din Europa isi doresc investitii externe si in special cele chinezesti, de ce noi nu suntem in stare sa materializam nicio investitie importanta pe teritoriul Romaniei? Oare Marea Britanie a gresit cautandu-si independenta energetica prin dezvoltarea unui parteneriat prin care sa construiasca noi centrale nucleare cu un partener chinez!? Sau greseste Italia prin modernizarea impreuna cu o companie din China a unuia dintre cele mai mari porturi din Peninsula, Trieste, pe principiul Drumului Matasii, port care in trecut reprezenta legatura dintre zona de est si zona de vest a Europei?", a spus Razvan Paunescu avocat si Presedinte onorific al Camerei de Comert Romania-China.
Potrivit publicatiei Bloomberg, in Romania exista patru afaceri ale chinezilor, cu o valoare estimata la 3,2 milioane de dolari.
Cea mai mare tranzactie din Romania a fost cea din 2016 prin care GM Investment a achizitionat concesiunile petroliere si gaze ale companiei Zeta Petroleum, pentru 2,9 milioane dolari. Zeta Petroleum a fost infiintata in 2005 in Marea Britanie si se ocupa cu explorarea si productia de petrol si gaze naturale in Europa de Est. Compania detinea in Romania drepturi de concesiune asupra a trei perimetre de explorare si exploatare, respectiv Bobocu (judetul Buzau), Jimbolia (Timis) si Padureni.
Pe langa investitiile prezente la noi in tara, de mai bine de cinci ani se discuta preluarea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, insa pana acum nu s-a intamplat mare lucru.
Citeste si:
Sondaj: Britanicii vor sa iasa din UE prin orice mijloace. Cum vor fi afectati romanii in caz de NO DEAL