Taxa de pod de la Fetesti si si Giurgeni ar putea fi desfiintata
taxa de pod fetestitaxa de pod giurgenirovinietasuprataxarepnl
Deputatii PNL de Constanta Bogdan Hutuca si Robert Boroianu au initiat un proiect de lege privind desfiintarea taxei de trecere pe podurile Fetesti - Cernavoda si Giurgeni - Vadu Oii. Initiatorii proiectului considera ca soferii n-ar trebui sa plateasca aceasta taxa, din moment ce achita rovinieta.
Potrivit deputatilor liberali Bogdan Hutuca si Robert Boroianu, taxa de trecere a podurilor Giurgeni - Vadu Oii si Fetesti - Cernavoda reprezinta o suprataxare a drumurilor publice „fara o justificare obiectiva”, in conditiile in care acesti bani merg la bugetul de stat, insa podurile se afla intr-o stare vizibila de degradare.
Initiatorii proiectului de desfiintare a taxei spun ca aceasta a fost impusa de autoritati "din motive pur financiare".
"Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusa din ratiuni pur financiare, dar suntem in prezenta unei duble impuneri, atata timp cat utilizatorii drumurilor publice din Romania platesc rovinieta, care reprezinta o taxa pentru utilizarea drumurilor si podurilor amplasate pe drumurile nationale si autostrazile din Romania. In statele traversate de Dunare (Serbia, Ungaria, Austria), nu exista taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunare", se arata intr-un comunicat remis de cei doi liberali constanteni.
Citeste si:
Studiu: Comertul dintre UE si China ar putea capata noi dimensiuni
In plus, ei sustin ca aceasta taxa este discriminatorie pentru locuitorii Dobrogei, puternic afectati fiind si agentii economici din aceste zone.
"Aceasta taxa este platita, intr-o proportie foarte mare, de cei care sunt nevoiti sa faca drumuri sau sa tranziteze aceste sectoare de drum. Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care isi au domiciliul/sediul pe raza teritoriala a judetelor Constanta, Tulcea si Ialomita, sunt obligate sa plateasca aceasta taxa de trecere ori de cate ori au probleme de sanatate sau trebuie sa rezolve probleme administrative, fie in Capitala, fie in alt oras al tarii.
Puternic afectati sunt agentii economici care distribuie marfuri in toata tara. Taxa se regaseste de cele mai multe ori in pretul final al produselor. Altfel spus, si cine nu trece cu masina peste cele doua poduri tot plateste taxa de pod!”, sustin Bogdan Hutuca si Robert Boroianu.
Atentie, aceasta masura inca nu se aplica. Pentru a intra in vigoare proiectul deputatilor PNL, actul normativ trebuie sa traverseze procesul legiferarii, sa fie adoptat de Parlament, promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial.
In prezent, taxa se poate achita la o lista de benzinarii care colaboreaza cu autoritatile, sau prin SMS. Pentru detalii, consultati site-ul
www.taxapod.com
Citeste si:
Tranzactia privind vanzarea Rompetrol a esuat