Tarile sarace ar putea avea de suportat cele mai puternice efecte economice post-pandemie
fmifondul monetar internationalpreviziuni economicecriza economica
Anul trecut, la debutul pandemiei de coronavirus, expertii financiari anuntau ca se preconizeaza cea mai grava criza economica de la Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent. La un an distanta, pachetele de stimulare economica puse la bataie de organismele internationale par sa fi diminuat considerabil impactul economic. Analistii si-au ponderat comparatiile si ne spun astazi ca efectele economice ale pandemiei actuale nu vor fi la fel de severe precum cele experimentate dupa criza economica din 2008.
Fondul Monetar International (FMI) transmite ca urmarile economice ale
pandemiei actuale vor mai mai reduse decat cele ale crizei financiare din 2008.
FMI preconizeaza o scadere de 3% a productiei economice globale in 2024, insa considera ca impactul pe termen mediu al pandemiei nu va fi mai sever decat cel al crizei financiare din 2008.
Va fi dificil sa ne redresam economiile, in special in tarile cu resurse fiscale limitate
Desi nu vom infrunta dificultati financiare la fel de mari ca dupa criza din 2008, "calea de redresare economica va fi dificila, in special pentru tarile cu resurse fiscale limitate", spune FMI.
Tarile sarace ar putea avea de suportat cele mai negative efecte economice post-pandemie
Conform analizei Fondului, efectele negative resimtite de statele lumii nu vor avea intensitati similare. Din nefericire, "cele mai mari pierderi ar urma sa se inregistreze in randul tarilor cu venituri scazute", spune FMI.
"Spre deosebire de ce s-a intamplat in timpul crizei financiare globale din 2008 - 2009, pietele emergente si cele in curs de dezvoltare ar urma sa se confrunte cu efecte negative mai profunde decat economiile avansate, iar cele mai mari pierderi ar urma sa se inregistreze in randul tarilor cu venituri scazute", apreciaza FMI.
Tarile care depind in mare masura de domenii afectate de pandemie, vor avea cea mai dificila misiune
De departe, in cea mai dificila situatie se vor afla statele care depind in mare masura de turism, sau ale caror venituri la buget se acumuleaza in mare parte de la activitati precum HoReCa, fiindca stim foarte bine ca aceste domenii de activitate au avut foarte mult de suferit si expertii inca nu stiu cand vor reveni lucrurile la normal, din cauza imprevizibilitatii evolutiei pandemiei.
Nici piata muncii nu va scapa de efectele negative ale pandemiei
Totodata, FMI atrage atentia ca socul provocat de pandemie ar putea avea un impact mai ridicat asupra pietei fortei de munca pe termen mediu si lung, iar unele sectoare ar putea fi afectate permanent.
Mai mult decat atat, productivitatea ar putea avea de suferit in urma scaderii concurentei, daca firmele dominante isi extind influenta si isi majoreaza cota de piata.
Foto: freepik.com