Tarifele la energie pentru consumatori ar putea creste cu 3-4% de la 1 octombrie, sustine un reprezentant CEZ
tarife energiecezadrian boroteacertificate verzi
Tarifele la energie pentru consumatori ar putea creste cu 3 - 4% de la 1 octombrie, atat din cauza introducerii certificatelor verzi, dar si a altor costuri legate de activitatea de furnizare in special si mai putin de activitatea de distributie, a declarat Adrian Borotea, membru al Directoratului CEZ Romania.
"Sunt anumite schimbari care tin de tratarea biomasei si a energiei solare, iar acestea vor trebui asimilate in legislatia romaneasca printr-o ordonanta. Stim ca acest subiect este pe ordinea de zi a Guvernului pe timpul vacantei parlamentare, deci, in principiu, ar trebui ca aceasta ordonanta sa fie aprobata si publicata in cursul lunii august, dupa care se va trece la actualizarea reglementarii secundare, in speta Regulamentul de calificare sau acreditare, mai nou, a producatorilor verzi, care vor beneficia de schema suport cu certificate verzi si, desigur, deciziile de calificare individuala in baza noii legi si respectiv a Regulamentului de acreditare. Avand in vedere ca ordonanta ar trebui sa treaca in cursul lunii august, este posibil, tehnic vorbind, ca in cateva saptamani lucrurile sa se aseze si Legea 220, cu modificarile si completarile ulterioare - respectiv 139/2010 si noua ordonanta -, sa fie aplicate cat de curand, la inceputul toamnei. Noi speram ca se vor aplica chiar de la sfarsitul lunii august, daca nu, din septembrie lucrurile ar trebui sa fie in deplina aplicare", a spus Borotea, citat de Agerpres.
El a precizat ca inca de la inceputul acestui an ANRE a prevazut in tarifele reglementate la consumatorii finali o anumita cota de certificate verzi.
"Deci, practic, s-a prevazut deja o mare parte dintre ele. In urma calculului pe care Autoritatea le face, este posibil ca in perioada urmatoare - septembrie/octombrie - sa apara o mica crestere, care deja a fost declarata in limita a 2 pana la 4% la tarife, ca urmare a acestei abordari", a mai spus Adrian Borotea.
In opinia sa, tarifele vor trebui majorate cu 3-4%, pentru ca 2% ar fi prea putin.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste activitatea de furnizare, acest impact de 2-4% nu inseamna doar certificate verzi, ci sunt si alte costuri legate de activitatea de furnizare in special si, poate, "ceva la activitatea de distributie", care ar fi cuprinse in acest interval.