Surpriza zilei de la ANAF: amnistie fiscala. Cui i se sterg datoriile de la stat
anafamnistie fiscala 2022
O anumita categorie de contribuabili din Romania va avea parte de o noua amnistie fiscala, in curand, datorita unui proiect de lege anuntat de deputatul liberal Bogdan Hutuca.
Amnistie fiscala 2022. Ce prevede noul proiect de lege
Conform explicatiilor oferite de deputatul Hutuca, proiectul de lege despre care se vorbeste prevede amnistia unor obligatii fiscale stabilite de ANAF din cauza unor interpretari arbitrare a legii, ceea ce a facut ca anumite forme de plata, catre angajati, sa fie impozitate precum veniturile din salarii. De asemenea, legislatia noua nu va mai permite aparitia erorilor.
Formele de plata care intra in discutie sunt cele precum indemnizatiile de detasare, indemnizatiile de delegare, prestatiile suplimentare si indemnizatiile specifice detasarii transnationale.
Deputatul sustine ca "aceste forme de plata se intalnesc la romanii care lucreaza in tara sau in strainatate si sunt angajati la firme de transport, firme care ofera servicii de constructii, montaj, antrepriza asistenta tehnica etc precum si in agentii de munca temporare din Romania care recruteaza persoane care apoi muncesc in alte tari".
Pe viitor nu vor mai exista interpretari arbitrare ale legii, spune deputatul, deoarece "am propus si crearea unui regim fiscal unitar pentru indemnizatiile de detasare, indemnizatiile de delegare, prestatiile suplimentare s.a. forme de plata".
"Vom avea un regim fiscal unitar pentru toate veniturile destinate compensarii dezavantajelor cauzate de toate formele de deplasari in tara sau strainatate ale angajatilor prevazute de legislatia muncii indiferent daca se numesc indemnizatii sau altfel. Scopul proiectului este acela de stabili prevederi clare, certe pentru a evita pe viitor interpretarea arbitrara a legii", a mai precizat acesta.
ANAF nu mai poate reincadra aceste sume distribuite angajatilor care se deplaseaza in tara sau in strainatate, considerandu-le venituri din salarii si impunandu-le cu impozit pe venit si contributii decat ca urmare a unor constatari a Inspectiei Muncii care stabileste o alta incadrare juridica pentru aceste forme de indemnizatie. Mai mult, legea stabileste un plafon neimpozabil pentru astfel de indemnizatii sau suma de aceeasi natura acordate angajatilor.
"Cu aceasta lege, punem capat crizei detasarilor transnationale si evitam astfel posibilitatea ca un numar urias de companii romanesti sa invoce insolventa din cauza unei legislatii neclare interpretate arbitrar in defavoarea lor. In foarte multe cazuri, conform calculelor ANAF, datoria pe care unele dintre aceste firme o aveau, calculata pe ultimii 5 ani, depasea cifra de afaceri anuala. Protejam astfel intregi sectoare care au un aport important la PIB-ul national si care direct sau indirect pun painea pe masa a mii de familii din Romania", a mai punctat deputatul.