Surpriza la final de an: cresc pensiile si alocatiile
pensiialocatii
Ministrul interimar al Finantelor Publice, Dan Vilceanu, a facut un anunt supriza pentru copiii si seniorii Romaniei. Veniturile acestora se vor majora, spune oficialul din Guvern.
Mai exact, pensionarii si copiii vor primi mai multi bani de la stat, incepand de anul viitor, a spus ministrul Vilceanu.
Cu cat vor creste pensiile si alocatiile, din 2022
Ministrul a mers mai departe in declaratiile sale si a inaintat si un procent de crestere in privinta pensiilor. El sustine ca acesta "va fi undeva in jur de sase la suta".
"De la inceputul anului 2022 ( n.r - vor creste pensiile) si cred ca procentul va fi undeva in jur de sase la suta. Sunt intrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea in vigoare, pentru ca bugetul se face pe legea in vigoare", a explicat Vilceanu, duminica, invitat in cadrul unei emisiuni Prima TV.
Avem date concrete si in privinta evolutiei alocatiilor pentru copii:
"Legat de alocatii, exista o ordonanta adoptata la inceputul anului care prevede ca alocatia de la 1 ianuarie 2022 sa fie 486 lei pentru copiii pana la doi ani si pentru copiii peste doi ani, undeva pe la 243 de lei. Ele vor intra clar de la 1 ianuarie 2022, e o lege in vigoare la 1 ianuarie. La pensii indexarea se face cu rata inflatiei si jumatate din salariul mediu brut. Cam undeva pe aici ar insemna", a adaugat ministrul.
>>> Inspectiile fiscale se vor inmulti in viitorul apropiat: care e strategia ANAF
Nu in ultimul rand, tot de anul viitor, salariul minim pe economie va fi si el majorat
Guvernul a convenit asupra unei
majorari a salariului minim brut pe tara, de la 1 ianuarie 2022, cu 10,9%, reprezentand o majorare de la 2.300 lei la 2.550 lei, respectiv o majorare cu 10% a salariului minim net.
In prezent, la salariul minim de 2.300 de lei, angajatii primesc "in mana" un venit de 1.386 lei. Dupa majorare, la salariul minim brut de 2.550 lei, angajatului ii vor ramane 1.524 net. Concret, vorbim despre 138 lei in plus "in mana".
In stabilirea acestui procent de majorare, guvernantii au aplicat o formula care tine cont de rata inflatiei de 5,0% prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza; 2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, cresterea castigului mediu brut si o parte din cresterea economica prognozata 2021/2020.