Surpriza: Comisia Europeana a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructura inteligenta al Romaniei
infrastructura inteligentacomisia europeana
Proiectul "Smart Grid" Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), dezvoltat in parteneriat de catre Delgaz Grid SA, compania de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, parte a grupului E.ON, CNTEE Transelectrica SA, operatorul national de transport si sistem si MAVIR - operatorul de transport maghiar, a fost inclus pe lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun (PCI), adoptata la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia Europeana.
Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, iar implementarea acestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, incepand cu anul 2023, urmand a fi propus spre finantare in cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).
In urma adoptarii sale de catre Comisie, Actul Delegat ce cuprinde proiectul celei de-a 5-a liste PCI va fi prezentat Parlamentului European si Consiliului. Ambii legiuitori au la dispozitie doua luni pentru a accepta sau a respinge lista – proces care poate fi prelungit cu inca doua luni, daca este necesar. In baza prevederilor legale aplicabile, legiuitorii nu au posibilitatea de a modifica proiectul de lista.
Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructura energetica transfrontaliera pentru construirea unei piete interne a energiei a UE, mai integrata si mai rezilienta, si pentru urmarirea obiectivelor in materie de energie si clima.
Aceasta a 5-a lista PCI cuprinde 98 de proiecte: 67 in domeniul transportului si stocarii energiei electrice, 20 in domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de retele de CO2 si 5 proiecte de retele de distributie energie electrica inteligente. Cele 67 de proiecte de transport si stocare a energiei electrice de pe lista PCI vor avea o contributie importanta la cresterea ambitiei in materie de energie din surse regenerabile in cadrul Green Deal, in timp ce 5 proiecte privind retelele de distributie energie electrica inteligente vor imbunatati eficienta retelelor, coordonarea transfrontaliera a datelor si gestionarea mai sigura a retelelor.
De asemenea, lista a 5-a PCI cuprinde inca 4 proiecte de interes comun dezvoltate de CNTEE Transelectrica SA, parte a Clusterului Romania — Serbia „Mid Continental East Corridor“, incluzand: Linia de Interconexiune dintre Resita (RO) si Pancevo (RS), Linia Interna dintre Portile de Fier si Resita, Linia Interna dintre Resita si Timisoara/Sacalaz, precum si Linia Interna dintre Arad si Timisoara/Sacalaz.
Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizeaza modernizarea si dezvoltarea retelelor de transport si de distributie energie electrica, precum si cresterea interoperabilitatii acestora, atat la nivel national, cat si european, in sensul atingerii obiectivelor de interes comun.
Astfel, se estimeaza modernizarea a 23 de statii de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de inalta tensiune si implementarea tehnologiilor IT si de comunicatii specifice, instalarea in reteaua electrica de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.