Suntem prea dependenti de Rusia: un mare lider recunoaste ca va fi greu sa ii inlocuim pe rusi, daca vor inchide robinetul cu gaz
gaz natural lichefiatrusiaucraina
In cazul in care Rusia va inchide "robinetul" cu gaz natural lichefiat si va stopa livrarile catre Europa, va fi imposibil sa gasim alta sursa care sa ne ofere aceeasi capacitate, intr-un timp scurt. O recunoaste, transant, ministrul Energiei de la Doha, Saad al Kaabi.
Oficialul a vorbit marti despre pericolul in care se afla Europa, dependenta de gazele rusesti. Moscova ne furnizeaza 40% din necesarul de gaz, iar disparitia acestei surse ar putea pune mari probleme intregii regiuni.
Suntem mult prea dependenti de rusi, pe plan energetic
"Cred ca Rusia furnizeaza 30 – 40% din livrarile catre Europa. Nu exista nicio singura tara care sa poata inlocui acest nivel de gaze, nu exista capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate", a declarat Saad al Kaabi, ministrul Energiei de la Doha, citat de Reuters.
Oficialul a mai precizat faptul ca nivelul contractelor pe care le poate redirectiona Qatar spre Europa e de maxim 15%.
"Prin urmare, pentru a inlocui atat de rapid cantitatea de gaze rusesti livrata Europei este aproape imposibil", mai sustine acesta.
Ce planuri are Rusia?
La nivel declarativ cel putin, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, afirma ca nu exista intentia de a stopa livrarile cu gaz, la nivel global.
"Rusia, la randul ei, intentioneaza sa continue aprovizionarea neintrerupta cu resurse, inclusiv GNL, catre pietele mondiale, sa imbunatateasca infrastructura relevanta si sa creasca investitiile in sectorul gazelor", a declarat oficialul rus.
Totusi, tensiunile se acumuleaza la nivel geopolitic, dupa ce, luni seara,
Vladimir Putin a ordonat armatei sale sa intre in estul Ucrainei, pentru misiuni de "mentinere a pacii" in regiunile separatiste Lugansk si Donetk. Gestul a fost condamnat si de presedintele Romaniei, care a declarat urmatoarele:
"Romania condamna cu fermitate recunoasterea de catre Federatia Rusa a 'independentei' autoproclamatelor republici separatiste din Donetk si Luhansk, parti componente ale Ucrainei.
Acest act reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international, a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei.
De asemenea, prin aceasta decizie, Rusia incalca obligatiile care ii revin in calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de continut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninta, prin actiunile sale, pacea si securitatea globale garantate de insusi Consiliul de Securitate ONU, incalcand deliberat principiile de drept international prevazute de Carta ONU si de Actul final de la Helsinki.
Comunitatea internationala trebuie sa sanctioneze ferm, imediat si fara echivoc aceasta decizie lipsita de responsabilitate a Rusiei.
Romania reafirma si in acest context sustinerea puternica pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va actiona in coordonare cu partenerii si aliatii sai pentru aplicarea masurilor de raspuns potrivite", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.